Een leuke een eervolle klus in Limburg

Met Veronica Loleo naar een parcoursrecord in Venlo

De Venloop. Een van de meest sfeervolle races van Nederland met een bijzondere finish straat over de parade. Dit jaar stond ik aan de start als haas voor de kopgroep van de vrouwen. Het parcoursrecord in Venlo stond op 01.07.49 gelopen door Nancy Kiprop in 2018. Maar niet meer want Veronica Loleo heeft 11 seconde van de recordtijd afgelopen door te finishen in 01.07.38.  Met een gemiddelde van 3:12 per kilometer won ze de wedstrijd met overmacht en verbeterde ze ook haar persoonlijk record. 

Het was een eervolle taak om de haar te mogen hazen tijdens de race. Naast Veronica had ik een groepje van z'n 10 mannen die aansloten bij het tempo. Alhoewel de tussentijden het doen lijken of het gemakkelijk ging was de praktijk anders. Door de heftige wind was het het verdelen van mijn krachten om het tempo zo strak mogelijk te houden de grootste uitdaging. Tussen 5 & 10 kilometer was het vol beuken tegen de wind in. Op dit stuk keek ik regelmatig achterom om te checken hoe het met Veronica was. Ik zag de groep in een lang lint lopen als een waaier in het wielrennen. Iedereen was het aan het strijden om bij de groep te blijven en zo min mogelijk wind te vangen. Ik hoop daar nog een foto van te vinden. 

Bij het Wereldpaviljoen Steyl, ongeveer bij 10 kilometer, draaiden we 180 graden. Met de wind vol in de rug vlogen we door de straten van Tegelen langs de vele mensen. Het was oppassen om niet teveel te versnellen, maar Veronica zat de hele race strak in mijn rug en liet zich door niks of niemand anders afleiden. 

Op het 20 kilometerpunt kwamen we door in 1:04.19... We hadden nog precies 3 min & 30 seconde voor 1 km en 98,5 meter. Dat zou  heel spannend worden dacht ik. Maar mede door de geweldige finish straat over de parade met duizenden enthousiaste toeschouwers wist Veronica te versnellen naar een tempo van 3:00 per kilometer en pakte ze op die manier in de laatste kilometer 11 secondes op het parcoursrecord.

Samen met het in- & uitlopen had ik zelf 40 kilometer op de teller staan. Zo was het voor mij een topdag in de voorbereiding op de Rotterdam Marathon. Mede dankzij de goede zorgen van de organisatie, alles was tot in de puntjes verzorgd, was het een heel leuk en goed weekend. Zelfs de vlaai stond na-afloop klaar. Tot de volgende keer Venlo. 

 

Deel dit artikel