Een verslag van Omroep Gelderland

Trainen op 2500 meter hoogte in Gelderland? Dat kan in Borculo

BORCULO - Het hoogste punt van Gelderland ligt op 110 meter. Dat is niet hoog genoeg voor atleten om een hoogtestage te oefenen, maar in Borculo hebben ze daar nu toch een alternatief voor gevonden.

Bij Woest Sport is sinds kort een hoogtekamer. Daarin kunnen atleten trainen alsof ze op een hoogte van 2500 meter zitten. Frank Futselaar uit Arnhem maakt er dankbaar gebruik van. "Je voelt echt dat je meer moeite hebt met ademhalen en je hartslag gaat sneller omhoog", zegt hij. "Ik doe dit vijf dagen om een training te voltooien met lage saturatie in mijn bloed. Daarmee train je eigenlijk de efficiëntie van je spieren. Dit zorgt echt voor een prikkel."

Futselaar doet zijn hoogtestage in voorbereiding op de marathon van Amsterdam, over twee weken. Die marathon dient tevens als Nederlands kampioenschap, met bijna alle toppers aan de start. Futselaar: "Ik doe een hoogtestage in Borculo, op 2500 meter. Heel bijzonder dat ze dit hier zo hebben gebouwd. Normaal moet je voor zo'n prikkel naar de bergen."

Niet zoals een hoogtestage

Ted Meeuwsen van Woest Sport legt uit hoe het in de praktijk werkt. "We hebben die hoogte van 2500 meter gecreëerd door minder zuurstof in deze hoogtekamer pompen. Het is een ingenieus systeem voor een veelheid aan sporters. Het voordeel is dat je hier maar een uur tot anderhalf uur op hoogte bent. Niet zoals een hoogtestage, waar je heel lang op hoogte moet blijven."

Ander doel

Meeuwsen: "Dit heeft een heel ander doel. Zo verander je dingen op spierniveau. De coördinatie wordt beter en je wordt wat krachtiger. We kunnen testen doen in een laboratorium en we kunnen alles aan de atleten of de wielrenners meten. Het is nu echt geperfectioneerd en dit is echt een walhalla. Je moet alleen omhoog rijden, want we zitten op 2500 meter. Maar je hoeft er alleen een trap voor op", lacht Meeuwsen.

Futselaar nam ook zijn trainingsmaatje Daan Reintjes uit Zevenaar mee. Die trainde voor het eerst in de hoogtekamer. "Mooi om hier een keer te mogen trainen", zegt Reintjes. "Ik ben drie weken met Frank op hoogtestage geweest. Dit voelt wel een beetje hetzelfde, minder zuurstof in de lucht en een hogere hartslag. Ik ga bij de marathon hazen voor Frank. Ik moet er wel even wat voor doen, maar dat heb ik er voor over. Misschien ga ik zelf ook ooit een marathon lopen, dan kan Frank mij een keer hazen."

Bekijk hieronder het artikel en de video om de website van Omroep Gelderland. 

https://www.gld.nl/sport/7391846/trainen-op-2500-meter-hoogte-in-gelderland-dat-kan-in-borculo#

Deel dit artikel