Interview Westervoort Post - Woensdag 2 december 2020

Zondag, Valencia, marathon, Futselaar

Geschreven door Daan Appels

Valencia, Spanje, zondag 6 december, 08.30 uur, de start van een marathon van 42,2 kilometer. Onder de atleten die van start gaan Frank Futselaar (29) uit Westervoort. Zijn doel: het lopen van de limiet voor de Olympische Spelen volgend jaar: 2 uur, 11 minuten en 30 seconden. Twee maanden geleden in Londen lukte het niet. Regen en kou deden de beenspieren van Frank Futselaar verkrampen en hij stapte uit. Hoe staat hij er nu voor, vier dagen voor de race in Valencia?

Zeg het maar.

Frank Futselaar: “Ik voel me supergoed en heb er veel zin in. Laat maar komen die race. Ik ga ervoor.”

Hoe is het weersvooruitzicht voor Valencia?

“Perfect. Zoals het er nu uitziet is het ’s morgens bij de start een graad of tien en dik twee uur later als we finishen een graad of vijftien. Zonnetje erbij, heerlijk. Maar heel veel ben ik daar niet mee bezig. Op het weer heb ik geen invloed, dus steek ik er geen energie in.”

Het blijft een marathon.

“Dat is het. Er kan zoveel gebeuren in 42 kilometer. Gelijk vanaf de start is het volle bak. De eerste vijf kilometer, dan naar het tien kilometerpunt en vervolgens ben je halverwege. Maar dan volgt er gewoon nóg 21 kilometer. Tussen twintig en dertig is zwaar en vanaf dertig is het twaalf kilometer lang knokken. Je komt in een gebied waar je weinig komt, ook mentaal gezien. Het aftellen van de kilometers richting de finish. Alles eruit persen. En dan zien waar het toe leidt. De marathon is een magische afstand.”

Hoe hebben de afgelopen weken eruit gezien?

“Ik heb veel getraind uiteraard. Ook een periode van vijf aaneengesloten dagen op een loopband in de hoogtekamer van sportcentrum Woest in Borculo. Voor ‘Londen’ had ik dat ook gedaan, maar toen alleen duurlopen. Nu ook intervaltrainingen met soms hoge snelheden. In een ruimte dus waar minder zuurstof in de lucht zit. Vergelijkbaar met trainen op hoogte. Ik denk dat het een goede trainingsprikkel is geweest. Ik ga daar zondag geheid profijt van hebben.”

"Anderhalve week geleden heb ik als onderdeel van een training ook het parcours van de Montferland Run rond 's-Heerenberg gelopen. In marathontempo, mijn trainer Titus Fierkens op de fiets ernaast. 15 kilometer in 46.20 minuten. Dat is prima. En afgelopen zaterdag een 10 kilometer op tempo, ook weer als onderdeel van een langere training. Die 10 kilometer gingen in precies 30 minuten. Een tijd die vertrouwen geeft. Twee, drie jaar geleden liep ik dit soort tijden echt niet. Het geeft aan dat ik beter ben geworden en in staat ben op de marathon een tijd rond de 2.11 te lopen.”

Hoe ziet deze laatste week voor de marathon eruit?

Frank Futselaar: "Maandagmiddag zijn we naar Valencia gereisd. Mijn vriendin is mee, dat is gezellig. Ook het management van Volare Sports dat mijn wedstrijden regelt is in Valencia. We zitten eerst vier dagen in een Airbnb. Vrijdag moet ik me melden bij het atletenhotel. Daar volgt een coronatest en vanaf dat moment zit ik in een bubbel. Wat ik ervan heb begrepen is het heel streng. Ik mag alleen mijn kamer af om te trainen. Zelfs het eten wordt gebracht op je kamer.”

Wat houdt trainen in zo’n laatste week in?

“Wat duurloopjes en korte intervalblokjes. Het is echt afbouwen richting de wedstrijd van zondag. Met de fiets gaan we ook het parcours een beetje verkennen. Het is een ronde van 21 kilometer die we twee keer lopen. Verder zoveel mogelijk relaxen en je mentaal voorbereiden op de wedstrijd.”

Zijn er al wedstrijdafspraken?

“Die worden altijd een dag voor de wedstrijd gemaakt. We gaan ongetwijfeld met een grote groep voor een tijd van rond de 2.11. Het leuke is dat ook Bart van Nunen in Valencia start. Hij gaat net als ik voor de Olympische limiet. We hebben dus ook nog een onderlinge strijd. Leuk en motiverend. Een andere concurrent, Björn Koreman, doet zondag een limietpoging tijdens een marathon in Polen.” 

Bedankt voor je tijd en succes.

“Graag gedaan. Ik ga ervoor zondag.”

Wedstrijdinfo:
Zondag 6 december 2020
Start 8.30 uur
Live te volgen via:
https://www.youtube.com/c/Mediomaratonvalenciatrinidadalfonso

De tijden tijdens de race zijn te volgen via de volgende app:
http://live.sporthive.com/event/9946/app

Deel dit artikel