COLUMN FRANK FUTSELAAR, woensdag 11 maart 2020

2.11.30 en geen seconde langzamer

Westervoorter Frank Futselaar hoopt op 9 augustus van dit jaar aan de start te staan van de Olympische marathon in Japan. Het project 'Team Futselaar 2020' maakt het mogelijk dat hij zich daar zo goed als mogelijk op voorbereidt. In deze krant doet Frank Futselaar iedere vier weken verslag van zijn vorderingen.

Na bijna twee jaar voorbereiding komt de beslissende dag nu heel dichtbij. Vanaf vandaag (woensdag) nog maar 25 dagen tot zondag 5 april, de dag van de marathon van Rotterdam. De limietrace. 2.11.30 is het doel en geen seconde langzamer.

Ik voel me goed. Natuurlijk is er gezonde spanning, maar ik weet dat ik die tijd kan lopen. De komende weken is het een kwestie van het ritme vasthouden en de conditie nog iets verder proberen uit te bouwen. De puntjes op de i, zeg maar. Wat me vooral vertrouwen geeft is de 1.03.11 die ik liep op 16 februari bij de halve marathon van Barcelona. Die tijd geeft aan dat het niveau er al is. Voor de marathon is het namelijk reéel die tijd twee keer te doen en er vijf minuten bij op te tellen. Dan kom je dus precies net onder de limiettijd uit.

Nog even terugkijken. Het NK Cross op zondag 1 maart werd niet echt een succes. Ik was titelverdediger en eindigde als achtste. De verklaring is dat die wedstrijd voor mij geen prioriteit had, terwijl het voor anderen juist een piekmoment was. Bovendien is door de modder lopen een andere discipline dan op de weg. Toch is afzeggen niet in me opgekomen. Ik vond dat ik dat als titelverdediger niet kon maken.

Voor "Rotterdam" loop ik nu nog één wedstrijd. Het NK halve marathon op zondag 22 maart in Nijmegen. Ik ga daar niet volle bak, maar kies voor een marathontempo. En dan op het eind misschien nog iets versnellen.

Inmiddels wordt rond de marathon van Rotterdam steeds meer duidelijk. De jongens die voor de Olympische limiet gaan lopen in principe als groep, aangevuld met drie hazen. Alleen Khalid Choukoud is nog een beetje vaag over wat hij wil. Michel Butter, Bart van Nunen, Mohamed Ali en ik lopen in ieder geval in die groep. Halverwege willen we doorkomen in 1.05.30 of iets meer, en dan nog een keer diezelfde tijd om onder de 2.11.30 uit te komen. 

Verrassend genoeg heeft ook Nederlands recordhouder Abdi Nageeye zich aangemeld voor "Rotterdam". Abdi is al zeker van de Olympische Spelen en gaat op 5 april waarschijnlijk met de kopgroep mee. Die gaat voor onze groep net iets te snel.

Mijn volgende column verschijnt in de week na "Rotterdam", maar met de redactie heb ik afgesproken dat we voor de krant van de woensdag voor die zondag nog een laatste balans opmaken. Nog meer dan nu zal de focus dan helemaal zijn gericht op die ene wedstrijd.

Deel dit artikel