Geschreven door: Edward Doelman, Foto: Stefan Roelfsema

AD: Razendsnelle tijden bij Voorthuizen Loopt. Wat is het geheim?

Snel, sneller, snelst. De tiende editie van Voorthuizen Loopt leverde dankzij Nederlandse topatleten opnieuw verse parcoursrecords op. Wat is het geheim? ,,Samen zetten we het dorp op de kaart.

De 5 kilometer was zaterdag nog geen 300 meter onderweg of Frank Futselaar had al een gat geslagen. Met een paar seconden voorsprong vloog hij door de eerste bocht. Het was het begin van de demonstratie die de 32-jarige Arnhemmer in het centrum van Voorthuizen gaf. Met een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur raffelde hij de 5 kilometer ontspannen af. ,,Het is en blijft een dorpsloop, de sfeer is goed hier. Je kan hier een minuut voor de start nog je veters strikken”, zei Futselaar lachend, nadat hij zijn parcoursrecord had aangescherpt. De nieuwe toptijd in Voorthuizen staat op 14 minuten en 26 seconden.

Futselaar geldt als een van de beste langeafstandslopers van het land. Hij is regerend Nederlands kampioen op de baan (10 kilometer) en heeft op de marathon een persoonlijk record van 2.11,30 (Valencia, 2023) staan. Hetzelfde geldt voor Tom Hendrikse, die dit jaar bij de Rotterdam Marathon als derde Nederlander na 2.11,07 de meet passeerde. Hij blonk in Voorthuizen uit op de 10 kilometer. Hendrikse kwam binnen na 29,35 minuten, eveneens een forse verbetering van het oude record (30,07).

Podiumplekken bij Majors

Hoe kan het dat Voorthuizen Loopt, een lokaal hardloopevenement dat 1.400 lopers trok, zulke toppers naar het dorp wist te lokken? Het is allemaal de ‘schuld’ van Gerard van de Veen. De Voorthuizenaar is de grondlegger van Volare Sports, dat het management doet van tientallen marathonlopers uit Kenia en Ethiopië. In het 20-jarig bestaan van Volare Sports werden vele podiumplekken behaald bij ‘Majors’. Dit zijn de marathons van Tokio, New York, Boston, Londen, Berlijn en Chicago, de zes meest gerenommeerde marathons ter wereld.

 

Van de Veen heeft zijn bedrijf inmiddels overgedragen aan zijn dochters Marieke van de Veen en Hannah Biwott-Van de Veen, maar begeleidt nog wel de Nederlandse atleten die Volare Sports, dat kantoor houdt in Voorthuizen, onder contract heeft staan. ,,Gerard doet zoveel achter de schermen voor ons. Wij zijn ontzettend blij met hem”, stelt Futselaar, die uitlegt dat dat geen normale zaak is. Alleen van de atletiek leven is voor hem al lastig. ,,Ik heb gelukkig een paar trouwe sponsoren. Maar moet je eens nagaan als je het management doet voor Nederlandse atleten. Dan heb je het over een habbekrats. Volare Sports moet het vooral hebben van hun Afrikaanse atleten.”

Koning van de parcoursrecords

Om ‘wat terug te doen’ stonden Futselaar en Hendrikse, net als Silke Jonkman en Jacelyn Gruppen bij de vrouwen, aan het vertrek van Voorthuizen Loopt. Futselaar mag zich inmiddels koning van de Voorthuizense parcoursrecords noemen. ,,Ik begon hier een jaar of 8 geleden met 15,10 en er gaat elk jaar een paar seconden vanaf. Vandaag zag ik halverwege dat het er weer in zat”, aldus Futselaar.

,,Niks is verplicht, maar het is voor ons een mooi moment om vlak voor de zomer onze atleten nog eens bij elkaar te brengen”, zegt Van de Veen, die het mooi vindt dat zijn atleten uitblonken. Voorthuizen Loopt heeft, zeker voor een dorpsevenement, razendsnelle tijden op de erelijst staan. Van de Veen: ,,Samen zetten we het dorp op de kaart.”

Link: https://www.ad.nl/regiosport-amersfoort/razendsnelle-tijden-bij-voorthuizen-loopt-wat-is-het-geheim~ab069102/
Geschreven door: Edward Doelman, Foto: Stefan Roelfsema

 

 


 

Deel dit artikel