COLUMN FRANK FUTSELAAR, juli 2019

Alles draait om snelheid deze zomer

Ruim duizend kilometer voor niets in de auto anderhalve week geleden. De wedstrijden in het Duitse Tübingen werden op het laatste moment afgelast vanwege noodweer. Het hoort er allemaal bij, zullen we maar zeggen.

Na het niet doorgaan van die wedstrijd heb ik mijn programma een beetje omgegooid. Afgelopen zaterdag heb ik meegedaan aan de Stadsloop Appingedam van tien kilometer en komende zondag de Midzomerrun in Westervoort. Ik werk momenteel in trainingen en wedstrijdjes toe naar 20 juli, als ik tijdens de "Nacht van de Atletiek" in Heusden in België een 5000 meter loop. Een week later op 27 juli is het NK over dezelfde afstand in Den Haag. Heusden is een heel sterk bezette wedstrijd. Ik wil daar proberen mijn pr van 13.58 te verbeteren. In Den Haag loop ik voor de medailles, de tijd is die dag minder belangrijk.

Best een vol programma, maar die wedstrijden zijn gewoon belangrijk. Als je je, zoals ik, op de marathon richt, is de 5000 meter natuurlijk een korte afstand, maar alles draait deze zomer om snelheid. Wil ik aan de limiet van 2.11.30 voor de Olympische marathon komen, dan moet de basissnelheid hoog zijn.

Ondertussen heb ik mijn deelname aan de Amsterdam Marathon definitief gemaakt. Die wedstrijd is op 20 oktober. Ter voorbereiding beleg ik in augustus in ieder geval een trainingskamp op hoogte in het Zwitserse St. Moritz. Ik zie dat ook een beetje als vakantie. Het is wel hard trainen, maar je zit natuurlijk ook op een heel mooie plek.

Er is me een paar keer gevraagd de laatste tijd of ik op die snikhete dagen die we soms hebben gewoon train? Het antwoord is: ja. Ik volg mijn schema'ss en het weer is daar niet of nauwelijks op van invloed. Hooguit kort ik een training iets in. Bij wedstrijden kan het ook gebeuren dat je een bloedhete dag treft. Belangrijk is dat je goed drinkt. Soms heb ik iemand die mee fietst en regelmatig drinken aanreikt. Dat is makkelijk.

Het lichaam kan het gelukkig allemaal aan. Ik word 28 deze maand. Normaal gesproken komen mijn sterkste jaren eraan. Ik hoop op veel mooie wedstrijden en goede resultaten. Leuk dat u me via deze column volgt!

Deel dit artikel