Column Westervoort Post - juli 2021

De Olympische marathon wordt een veldslag

Dankzij het project 'Team Futselaar 2021' kon Westervoorter Frank Futselaar drie jaar lang leven als topsporter en zo een gooi doen naar deelname aan de Olympische marathon. Hoewel hij voldeed aan de limiet, plaatste hij zich niet. Anderen waren net iets sneller. In deze krant doet Frank Futselaar iedere vier weken verslag.

Ik heb lang gedacht (in ieder geval gehoopt) dat ik dezer dagen zou aftellen naar de Olympische marathon op zondag 8 augustus. Dat is-em dus helaas niet geworden. Sterker nog, ik heb drie weken niet gelopen. Echt helemaal vakantie gehouden. Het was onwennig, maar toch ook wel lekker. Ik hield tijd over! Een week of twee geleden ben ik weer begonnen. Rustig nog, maar er ligt al wel een plan richting de Marathon van Amsterdam op 17 oktober.

Ik wil deze column dit keer ook gebruiken om vooruit te kijken naar de Olympische marathon. Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen doen mee voor Nederland. Het wordt hoe dan ook heel zwaar. Een veldslag, voorspel ik. De start in Sapporo is om zeven uur ’s ochtends lokale tijd, maar dan is het waarschijnlijk al 22-23 graden. Dat loopt snel op tot tegen de dertig en daar bovenop komt een hoge luchtvochtigheidsgraad. Ik was vorige week toevallig in de hittekamer op Papendal. Jill Holterman, die bij de dames meedoet aan de Spelen, was daar voor een training en je mag niet alleen die kamer in. Het was bizar-zwaar. Ik voorspel dat er heel veel deelnemers gaan uitvallen. De winnende tijd zal ook niet supersnel zijn. Ergens rond de 2.09, 2.10, verwacht ik.

Abdi, Khalid en Bart dan. Ik heb contact met ze gehad. Ze voelen zich goed en zijn vast van plan er het beste van te maken. Ik verwacht ook wel het een en ander van ze, hoewel een marathon, zeker onder deze omstandigheden, onvoorspelbaar is. Als het meezit kan Abdi misschien bij de eerste tien lopen en Khalid en Bart bij de eerste veertig. In een deelnemersveld van meer dan honderd atleten zou dat gewoon goed zijn.

Bij de vrouwen staan Jill Holterman en Andrea Deelstra dus aan de start. Zij zullen lopen op zaterdag 7 augustus om 00:00 Nederlandse tijd. Beide dames hebben zich goed voorbereid op de hitte en ik ben heel benieuwd hoe ze hun race gaan indelen in verhouding met hun vorm en de zware omstandigheden. 

Tijdens de mannen marathon zit ik als ervaringsdeskundige in de studio van de NOS te zitten. Ik help verslaggever Léon Haan met de voorbereiding op het verslag van de race en zal aanschuiven in de studio om mijn blik op de wedstrijd te geven. 

Fantastisch trouwens die Olympische Spelen. Zoveel mooie sport. Ik volg het van het begin tot het eind. Vanaf vrijdag helemaal, want dan begint de atletiek. Voor iedereen die ook kijkt: veel plezier!

 

 ‘Team Futselaar 2021’ wordt ondersteund door:
- Tandheelkundig Centrum Arnhem-Noord
- Degoede.com visuele communicatie
- Visser Spiegels & Glas
- GABA Verzekeringen Makelaardij en Hypotheken
- Kab Accountants & Belastingadviseurs
- Sportcentrum Sports Planet
- ‘Vrienden van Frank'
- Runnersworld Arnhem
- Fysiotherapie Centrum Westervoort
- ‘De mannen van Frank, ERPA Instruments en Dak- en Bouwmanagement Duiven
- Osteopathiepraktijk De Klingelbeek
- To Count On Accountants & Belastingadviseurs- Autobedrijf Bas Bloemberg

Deel dit artikel