Column Westervoort Post - Woensdag 16 december

‘De strijd om Olympische tickets'

Westervoorter Frank Futselaar hoopt op 8 augustus 2021 aan de start te staan van de Olympische marathon in Japan. Het project 'Team Futselaar 2021' maakt het mogelijk dat hij zich daar zo goed als mogelijk op voorbereidt. In deze krant doet Frank Futselaar iedere vier weken verslag van zijn vorderingen.

De Westervoort Post leek wel de Frank Futselaar-krant vorige week. Ontzettend leuk dat er zoveel aandacht werd besteed aan het feit dat ik heb voldaan aan de Olympische marathonlimiet. Maar wie het nieuws volgt, weet dat er afgelopen zondag weer een atleet bij kwam: Björn Koreman. Björn finishte in Wenen in 2.11.07. Prompt kreeg ik app-berichtjes met teksten als: ‘Sterkte Frank’ en: ‘Wat klote Frank’. Beste mensen, dat is echt nergens voor nodig! Björn is een vriend van me. Ik wist dat hij een poging ging doen en ik wist dat de kans erin zat dat hij het zou halen. Natuurlijk is hij ook een concurrent, maar ik ben blij voor hem. Het zet de sport op een hoger niveau. En het was ook al voor de race van Björn dat de definitieve strijd in het voorjaar van 2021 beslist zal worden.

Het zit zo. Nederland mag met drie atleten meedoen aan de Olympische marathon. Recordhouder Abdi Nageeye is wel zo’n beetje zeker van zijn plek en om de twee resterende tickets strijden Bart van Nunen. Björn Koreman, Khalid Choukoud, Mohamed Ali en ik. Wie weet komen daar nog Benjamin de Haan en Roy Hoornweg bij. Bart, Björn en ik hebben de limiet nu gelopen en anderen doen in het voorjaar een poging.  Na 31 mei bepaalt de Atletiekunie welke atleten naar Japan gaan. Het zijn ‘aanwijsplekken’. De tijd speelt een rol, maar het is niet het enige dat telt. De Atletiekunie kijkt onder andere naar het prestatiepaspoort, de positie op de seizoensranglijst en naar de omstandigheden waarin de prestaties zijn geleverd. Uiteindelijk beslist de technisch directeur wie er mag uitkomen op de Olympische Spelen. 

Bekijk hier de volledige beschrijving van de kwalificatie-eisen. 

Uiteraard wil ik er voor zorgen dat de technisch directeur niet om mij heen kan. Om mijn kansen te vergroten ga ik in het voorjaar nog een marathon lopen. Welke marathon het wordt weet ik nog niet. Ik weet wel wat mijn richttijd wordt: tussen de 2.09 en 2.10. Ik voel dat zo’n tijd binnen mijn mogelijkheden ligt. Als het lukt, wordt de situatie weer heel anders, afhankelijk ook van wat mijn concurrenten doen. Een ding is zeker: het is spannend, beslist is er nog niets. Ik heb de limiet gehaald, maar de strijd om de tickets is een ander verhaal.

Maar nu eerst even freewheelen. De afgelopen maanden waren zwaar. In januari pak ik de training weer op richting het voorjaar. Dan ben ik ook weer terug met mijn column. Iedereen bedankt voor het meeleven. Maak er ondanks alles fijne kerstdagen van en een gezellig oud en nieuw!

‘Team Futselaar 2021’ wordt ondersteund door:

- Tandheelkundig Centrum Arnhem-Noord
- Degoede.com visuele communicatie
- Visser Spiegels & Glas
- GABA Verzekeringen Makelaardij en Hypotheken
- Kab Accountants & Belastingadviseurs
- Sportcentrum Sports Planet
- ‘Vrienden van Frank’
- Runnersworld Arnhem
- Fysiotherapie Centrum Westervoort
- ‘De mannen van Frank, ERPA Instruments en Dak- en Bouwmanagement Duiven
- Osteopathiepraktijk De Klingelbeek
- To Count On Accountants & Belastingadviseurs
- Autobedrijf Bas Bloemberg

Deel dit artikel