COLUMN FRANK FUTSELAAR, oktober 2019

Dit succes smaakt naar meer

Zondag 20 oktober was de marathon van Amsterdam en die wedstrijd was voor mij een belangrijk ijkpunt: waar sta ik? De meesten kennen de afloop waarschijnlijk. Ik liep 2.14.06 en dat was precies de tijd die ik wilde lopen. Missie geslaagd, zou je kunnen zeggen.

Op verzoek van de redactie van deze krant hebben we mijn column (eigenlijk was ik vorige week alweer aan de beurt) een week uitgesteld. Logisch. Zondag 20 oktober was de marathon van Amsterdam en die wedstrijd was voor mij een belangrijk ijkpunt: waar sta ik? De meesten kennen de afloop waarschijnlijk. Ik liep 2.14.06 en dat was precies de tijd die ik wilde lopen. Missie geslaagd, zou je kunnen zeggen.

Positief was vooral dat ik in het tweede deel kon doorversnellen. Vervolgens kwam ik mezelf de laatste pakweg vier kilometer weer tegen, maar goed, daar leer je van. Al met al was Amsterdam een positieve ervaring die me veel vertrouwen heeft gegeven voor de marathon van Rotterdam op 5 april. Dan moet het gebeuren en wil ik de limiet van 2.11.30 lopen voor de Olympische Spelen.

Iets meer dan vijf maanden. Het traject richting Rotterdam is in grote lijnen al wel uitgestippeld. Waar ik in het voorjaar voor een trainingsstage naartoe ga weet ik nog niet, maar dat komt wel. Tijd genoeg. De komende weken loop ik in ieder geval de Zevenheuvelenloop (17 november) en de MontferlandRun (1 december). Leuke wedstrijden in de omgeving over 15 kilometer.

Vorige week trouwens, de week na de marathon van Amsterdam, was echt een anders-dan-anders-week. Helemaal niets gedaan, ook geen krachttraining. Naar de winkel fietsen om boodschappen te doen was zo'n beetje de zwaarste inspanning. Verder wel verzorging natuurlijk. Voor het herstel ben ik naar de Cryo-sauna geweest bij Bruisz in Oosterbeek. In zo'n sauna daalt de temperatuur tot -194 graden! Daarnaast naar de fysiotherapeut en de osteopaat. Op zich voelde ik me best okay en in staat om een stukje te lopen, maar het is gewoon beter om het lichaam rustig te laten herstellen. Een marathon is een zware inspanning.

Het gaf me ook de gelegenheid te genieten van alle positieve reacties. Ongelooflijk hoeveel mensen me hebben gefeliciteerd met mijn prestatie. Ik merk ook dat er steeds meer zijn, ook insiders, die gaan geloven in een succesvolle limietpoging. Ik heb weer zin om met de voorbereiding te beginnen. Dit succes smaakt naar meer.

Deel dit artikel