Foto van links naar recht; Filmon Tesfu, Stan Niesten en Frank Futselaar

Een terugblik op de races in mei & juni

De races 

Elke dag trainen, gezond eten & goed rusten is een levensstijl waar ik van ben gaan houden. Het kost mij geen moeite. Uiteindelijk zijn de races wel belangrijke meetmomenten die mede bepalen hoe het gaat. In mei en juni heb ik drie keer een 10 km wedstrijd gelopen. Ik heb dit jaar geen marathon gelopen en ik gebruik de zomer van 2022  om mijn 5 & 10 km niveau te verbeteren. Mijn droomdoel was op de 10 km mijn maximale niveau te laten zien.

6 mei – Juan Capistrano California – 10.000 meter – 29:22 min 

Onder de rook van Los Angeles stond de eerste poging op het programma. Na het trainingskamp in Flagstaff op 2000 meter hoogte wilde ik graag op zeeniveau profiteren van het zuurstofeffect. Een prachtige kans in een prachtig deelnemersveld. Helaas merkte ik al na 3 a 4 km dat het beoogde tempo van 68 seconde per ronde te hard was voor mijn vorm. Ik ging voor een tijd van 28:15, maar zakte helaas terug naar 29:22. De laatste rondes de race ‘uitgelopen’. Balen dat ik het niveau niet in mij had. 

15 mei – NK 10 km op de weg in Venlo – 4e plek 

Met de jetlag net uitgewerkt stond er een mooie race in Venlo op het programma. Een strijd om de nationale medailles. Een wedstrijd die niet ging om tijd, maar wel om klassering. Lang liepen we met een grote groep van ongeveer 10 atleten. Bij 5km brak de groep en kon ik niet bij de kopgroep blijven en ik had het erg zwaar. Ik liep bij kilometer 8 ook op de 8e positie in de race. Door de laatste twee kilometer alles te geven kon ik nog oprukken naar plek 4. Helaas net naast het podium, maar wel een tevreden gevoel over de geleverde strijd. Er zat niet meer in. 

11 juni -Gouden Spike 10.000 meter – Leiden – Zilver in 29:18

Een tweestrijd in mijn hoofd. Gaan voor een goede tijd en hard beginnen of slim lopen voor de medailles. De trainingen waren weer wat beter gegaan. Nog wel last van de pollen gehad, net als in Amerika. Ik voelde voor de race dat de fitheid op orde was, maar dat ik nog niet op mijn oude topniveau was. Slim lopen dan maar. Lang liep ik op de 8e plek, maar ik liet het gat met de jongens voor mij niet te groot worden. De laatste 2 km alles gegeven en opgeklommen naar de zilveren positie in 29:18. Achter Stan Niesten. Tweede van Nederland. Dat voelt goed. Een slimme en tactische race met een sterk einde. Een keertje geen vierde. Dat is ook fijn! 

De basis is goed. Op naar de topvorm….

Terugblikkend op de drie races kan ik mij zelf niks verwijten. En dat is wel fijn! Ik had graag een hoger niveau behaald en betere tijden gelopen, daar baal ik wel van. Maar maakt mij ook gretig om het wel te bereiken. Mede door gezondheidsklachten met mijn astma en allergieën heb ik niet alle trainingen kunnen doen zoals gehoopt. Dat was een duidelijke oorzaak de afgelopen periode. Gelukkig gaat dat nu beter en kan ik hopelijk richting het najaar werken naar hoger persoonlijk niveau. De basis is goed. Op naar de topvorm…..

Deel dit artikel