Een zesde plek & zeven punten

EK Landenteams 5000 meter

Het was prachtig om voor Nederland te lopen in het oranje shirt. Echter kwam ik natuurlijk niet alleen voor de ervaring want uiteindelijk telt het resultaat. Met de zesde plaatst in het veld van twaalf man ben ik niet helemaal tevreden, maar gelukkig kon ik wel zeven punten bijschrijven bij het totaal. 

Onderdeel zijn van TeamNL en op stap zijn met de het Nederlands team is een te gekke ervaring. Omdat alle atleten strijden voor de punten is er een unieke situatie. Alle punten tellen mee. Of het er nou 1 is voor de laatste plaats of 12 voor de eerste. Elke plek hoger is een punt meer. Ook het feit dat de tijden, afstanden en hoogtes bij de onderdelen niet van belang zijn maakt het een speciale wedstrijd. Er heerst echt een open sfeer en iedereen probeert elkaar daarin te steunen. Dat teamgevoel is niet iets wat vaak in de atletiek voorkomt op deze manier omdat het een individuele sport is. 

Bij het startschot van mijn race ging de Zweed, die het snelste op papier was, er meteen vandoor en daardoor was de opening van de eerste 600 meter redelijk snel. Ik kon op de atletiekbaan van de Cluj Arena goed volgen en lag de eerste 1500 meter op een mooie derde plek. Het tempo ging inmiddels langzamer. De Roemeen in de race sprintte weg en sloeg uit het niets een groot gat samen met twee anderen. Ik kon niet echt meteen reageren omdat ik achter de Zweed zat. Daarnaast was de Zweed op papier de snelste en hoopte ik dat hij mij rustig terug zou brengen naar de kop. Hij probeerde dat ook, maar was gewoon niet goed genoeg. Bij 3000 kwam ik zelf op kop te lopen van de tweede groep en wilde ik iets versnellen om richting de kop te gaan. 

Normaal zou ik deze inspanning goed aan kunnen, maar mijn benen waren niet super. Ik probeerde de balans te vinden tussen versnellen en de ontspanning. Met een kilometer te gaan waren de benen al helaas te zwaar en was het vechten om bij de uitgedunde en uitgerekte groep van 6 atleten te blijven. 

Ik had gehoopt echt te kunnen sprinten om de posities, maar moest nu te vroeg werken waardoor ik in de laatste ronde niet meer een paar posities kon winnen.

Met een 6e plek in een tijd van 14:03 en 7 punten voor het team was het OK prestatie. Het mooie is dat we als team kunnen promoveren. Na de eerste dag staan we namelijk bovenaan. Het is afwachten wat dag 2 brengt. Ik heb enorm genoten van de ervaring en dit smaakt naar meer 🤩

 

Deel dit artikel