Westervoort Post - Kwalificatie Olympische Marathon

Frank moet het zondag laten zien

Door Daan Appels

En weer nadert er voor Frank Futselaar een ‘dag van de waarheid’. In Siena loopt hij zondag een wedstrijdmarathon. Het moet in de Italiaanse stad sneller dan op 6 december in Valencia. Daar liep de Westervoortse hardloper 2.11.30, precies de limiet voor de Olympische Spelen. Het probleem is alleen dat andere jongens al sneller liepen.

Siena? Frank Futselaar zou op 11 april toch in Hamburg lopen? Dat was inderdaad de bedoeling, maar door die marathon ging vorige week een streep. De lokale overheid gaf geen toestemming, omdat er een stijging is van het aantal coronabesmettingen in de regio.

Frank Futselaar en zijn management echter schakelden na het horen van het uitstel razendsnel over op ‘plan B’. Frank: “Ik kon er nog tussenkomen in Siena en dat hebben we gedaan. Er is een alternatief komende zondag, de dag waarop ik me maandenlang heb gericht. Het alternatief op 18 april was lang niet zeker waardoor ik gekozen heb voor de zekerheid in Siena met de wetenschap dat er hele goede andere atleten aan de start staan met hetzelfde doel.'

Zondag in Siena treft Frank Futselaar in ieder geval één concurrent: Khalid Choukoud. Deze Nederlandse atleet heeft een persoonlijk record staan van 2.10.52, maar dat is van vóór de OS-kwalificatieperiode en telt dus niet. De snelste tijd van Frank Futselaar op dit moment is 2.11.30. De Westervoorter mikt in Siena op 2.09.59.

Frank: “Khalid en ik zijn in Siena de enige Nederlandse deelnemers. Ik heb af en toe contact met hem, maar niet een heel goed beeld van hoe hij ervoor staat. Khalid trekt altijd een beetje zijn eigen plan. Met de andere Nederlanders hadden we afgesproken in Hamburg te lopen, maar hij koos bewust voor Siena. Uiteindelijk treffen we elkaar daar nu toch.”

Er zijn meer kapers op de kust. Eén van de drie marathonatleten die Nederland deze zomer naar de Olympische Spelen in Japan mag afvaardigen, staat al min of meer vast: Abdi Nageeye, de Nederlands recordhouder met 2.06.17. Een tijd die voor de verzamelde concurrentie onhaalbaar lijkt. Een grote tegenstrever van Frank Futselaar is ook Bart van Nunen. Hij liep in Valencia in december 2.10.16. Van Nunen laat het daarbij. Hij heeft besloten geen marathon meer te lopen en hoopt dat de tijd die hij heeft staan snel genoeg is.

Dan zijn er nóg vier kandidaten: Björn Koreman, Mohamed Ali, Michel Butter en Roy Hoornweg. Alle vier zouden ze zondag ook in Hamburg lopen, maar die wedstrijd gaat dus niet door. Koreman, een vriend van Frank Futselaar, heeft een tijd staan van 2.11.07. Hij wil zeker nog proberen die tijd te verbeteren, maar zit momenteel met de naweeën van twee gebroken ribben.

Frank: "Björn heeft geprobeerd een winkeldief tegen te houden. Dat moest hij bekopen met gebroken ribben. Ik hoop dat hij op tijd fit is want iedereen verdiend een eerlijke kans.' 

Op de valreep is er nog een concurrent bij gekomen: Michel Butter. De 35-jarige atleet was gestopt, maar kondigde onlangs aan toch een limietpoging te willen doen. 

De rentree van Butter komt voor Frank Futselaar niet als een verrassing. "We hebben af en toe contact en zo wist ik dat hij lekker aan het trainen is. Met Michel heb ik er weer een concurrent bij, maar daar lig ik niet wakker van. Het is mooi om te proberen ook hem te verslaan.”

Op 6 april is bekend geworden dat er een alternatief voor de Marathon van Hamburg is gevonden. Op 18 april wordt op het vliegveld van Enschede de Mission Marathon gehouden waar de concurrenten hun beste marathon gaan proberen te lopen. 

Frank: "Het is natuurlijk jammer dat ik niet in Nederland kan lopen tegen die andere jongens, maar ik heb een hele mooie kans in Siena. Het zijn lastige tijden en de beslissing moest gemaakt worden zonder dat ik wist dat Enschede er zou komen. Ik sta volledig achter mijn keuze. Helemaal omdat de organisatie er alles aan doet om een snelle wedstrijd te organiseren. Ik ga op 18 april hopelijk met een goed gevoel vanaf de bank de marathon in Enschede bekijken". 

De marathon van Siena wordt zondag gehouden op het terrein van het vliegveld van de stad, dat speciaal voor deze gelegenheid opnieuw is geasfalteerd. De start is al om half acht ’s ochtends. Frank Futselaar vliegt vrijdagochtend naar Italië. Hij wordt vergezeld door zijn trainer Titus Fierkens.

Bekijk hier alle informatie over de wedstrijd. 

Foto: Jan Fillem

 

Deel dit artikel