Westervoort Post, 20 februari 2020

Frank op koers voor de Spelen!

Hardloper Frank Futselaar uit Westervoort (tegenwoordig woonachtig in Arnhem) liep de halve marathon van Barcelona zondag 16 februari in 1.03.11. Een razendsnelle tijd die uitzicht biedt op een marathon binnen de 2.11.30, de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen. Gaat Frank de Spelen halen?

Leuk initiatief en leuk voor die jongen dat sponsors het mogelijk maken. Dat was de teneur van de reacties toen in 2018 bekend werd dat een project werd opgestart om Frank Futselaar naar de Spelen te helpen. Sponsors legden geld in, zodat hij voorlopig niet hoeft te werken om in zijn levensonderhoud te voorzien, en zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op kwalificatie. Initiators waren sportfanaat Hans Frieling van Sports Planet en Franks trainer, Titus Fierkens.

Natuurlijk, Frank Futselaar kan aardig hardlopen. Als voetballer viel hij al meer op vanwege de meters die hij maakte dan door zijn technische bagage of tactisch vernuft. Maar zich kwalificeren voor de Olympische marathon? Daar komt meer bij kijken. Het verrassende is echter dat hij, sinds het project is gestart, alle tussentijdse doelen heeft gehaald.

Ook zondag in Barcelona weer. "Onder de 1.04, misschien een 1.03 laag", zei hij vooraf. En wat liep hij? Een 1.03 laag: 1.03.11. Een onwaarschijnlijk snelle tijd voor een niet-Afrikaanse atleet. Een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur. Dat halen veel mensen op de fiets niet eens.

Natuurlijk zat het niet tegen. De omstandigheden waren ideaal en de lopers hadden de wind een flink stuk in de rug. Alleen de laatste kilometers niet en toen bleek de mentale kracht van Frank Futselaar. Hij zette de tanden op elkaar en knokte tot op de meet. Ook om de limiet te halen voor deelname aan het Europees kampioenschap halve marathon eind augustus in Parijs. Het lukte, vier seconden hield hij over. Het zegt alles over de kwaliteit van het deelnemersveld in Barcelona dat Frank Futselaar 'slechts' als 23e eindigde. Winnaar werd de Keniaan Victor Chumo in 59.58.

Op 5 april moet het nu gebeuren. Dan staat Frank Futselaar aan de start van de Marathon van Rotterdam en is het doel het lopen van de Olympische limiet. Na 'Barcelona' is er zeker een kans dat hij het haalt. Voldoen aan de limiet houdt overigens niet automatisch deelname aan de Olympische marathon in. Het hangt ervan af of ook andere atleten aan de richttijd voldoen. Nederland mag maximaal drie deelnemers afvaardigen.

Voor de duidelijkheid: doel van het project 'Team Futselaar 2020' is deelname van Frank Futselaar aan de Olympische marathon op 9 augustus in Japan. Een kanshebber op eremetaal is de Westervoorter daar in al het Afrikaanse geweld sowieso niet. Hans Frieling tijdens een bijeenkomst eind vorig jaar: "Als je het redt Frank, en mee mag doen, spring ik een gat in de lucht. En al sta je dan straks met 20 kilo overgewicht aan de start in Japan, dat maakt me niets uit."

Deel dit artikel