Column Westervoorts Nieuwsblad - week 34

Het najaarsseizoen staat voor de deur

Zijn we weer! Niet vanuit Seefeld, maar vanuit Livigno in Italië. Vlak over de grens met Zwitserland bij Sankt Moritz. Een plek die op 1800 meter hoogte ligt in een prachtige vallei. Hopelijk geven die extra meters ook een extra boost aan de tijden die ik straks loop. Ik maak hier nu trainingsweken van 160 tot 175 kilometer. Dat trek ik door tot begin volgende week als ik weer terug kom naar Nederland. Dan begint ook gelijk een wedstrijdenreeks. 

Ik begin het najaarsseizoen met de BIG 10. Dat is een officieel gemeten 10 kilometer-wedstrijd op een vlakke wielerbaan in Rotterdam. De BIG 10 wordt door de organisatie gepromoot als de ‘snelste 10 kilometer van het jaar’. Er zijn hazen en alles is gericht op snelle tijden. We zullen zien. Ik heb er in ieder geval zin in en ben klaar om een goede 10km te lopen. Op 10 september de Airborne Freedom Run in Arnhem, een thuiswedstrijd waar ik ook ambassadeur van ben. In Arnhem herdenken we de Slag om Arnhem en lopen van een route van Papendal tot het centrum van Arnhem. Net als de soldaten in de Tweede Wereld Oorlog die Arnhem probeerde te bervijden. De Airborne Freedom Run heette voorheen de Bridge to Bridge en gaat nu dus door onder een nieuwe naam, maar de slogan blijft Run to Remember Freedom. Een week later laat staat de Dam tot Damloop (16,1 km) op het programma. 

Het hoogtepunt van het najaar moet voor mij worden het Nederlands kampioenschap halve marathon in Breda op zondag 1 oktober. Daar wil ik goed presteren. De bottom line is eigenlijk dat ik keihard aan het trainen ben om mijn niveau te verbeteren. Hopelijk levert dat goede prestaties op. Ik heb nu een lange trainingsperiode gehad in de bergen. Nog een klein weekje op hoogte en dan terug naar huis. Het aantrekkelijke daarvan is dat ik dan ook weer met mijn team Valley Running Team kan trainen. Dat heb ik wel gemist de afgelopen periode. Het altijd een tweedstrijd. Als je alleen traint is het heel goed mogelijk om te focussen op je eigen niveau, maar samen trainen is leuk en het kan goed zijn om je op te trekken aan anderen. 

Al met al kijk ik terug op een prachtig avontuur in de bergen, met heel veel goede trainingen. Nu is het tijd om te racen!

Deel dit artikel