Column Westervoort Post - Woensdag 12 januari 2021

‘Kilometertijden twee seconden sneller’

Westervoorter Frank Futselaar hoopt op 8 augustus aan de start te staan van de Olympische marathon in Japan. Het project 'Team Futselaar 2021' maakt het mogelijk dat hij zich daar zo goed als mogelijk op voorbereidt. In deze krant doet Frank Futselaar iedere vier weken verslag van zijn vorderingen.

De dertiende al, maar goede wensen komen nooit te laat, toch? Een heel mooi en gezond 2021 gewenst. De mensen die mij een goed jaar wensten de afgelopen weken voegden daaraan toe: ‘Ook een sportief succesvol jaar Frank’. Daar hoop ik natuurlijk zelf ook op. Mijn doel dit jaar is helder. Op 8 augustus meedoen aan de Olympische marathon in Japan.”

Zover is het nog lang niet. Na rustige weken na de marathon op 6 december, heb ik rond kerst de training hervat en vanaf begin januari loop ik weer volgens een door Titus Fierkens (mijn trainer) opgesteld schema. Laat ik mijn plannen met jullie delen. Op 21 maart loop ik een halve marathon in Dresden. De marathon zal een tijdje later zijn. Waar en wanneer precies wordt op een later moment bekend. En de weken daarvoor, van eind deze maand tot begin maart, zit ik in een trainingskamp op hoogte in Kenia. Wat mij betreft de perfecte voorbereidingsplek op een marathon.

Het is duidelijk dat ik in april sneller moet dan in Valencia, waar ik met 2.11.30 aan de Olympische limiet voldeed. Er zijn nu al vier atleten die de limiet hebben gelopen en de kans is groot dat er meer volgen. Er komen zelfs steeds meer kapers op de kust. Maar daar houd ik me verder niet mee bezig. Ik kijk naar mezelf: wat kan ik? Ik denk dat in april een tijd van rond de 2.10 mogelijk is. Daarvoor moeten mijn kilometertijden twee seconden sneller: van 3.07 naar 3.05. Niet veel, maar toch lastig genoeg.

Nog even over de afgelopen weken. Er is ontzettend veel op me afgekomen. Nu ik een potentiële deelnemer ben aan de Spelen duiken de media op je. Leuk om mee te maken, maar ik merk ook dat ik het in goede banen moet leiden. Het mag niet ten koste gaan van mijn prestaties. Een van de leukste dingen was de overhandiging van mijn startnummer en de schoenen die ik heb gedragen in Valencia aan Hans Frieling. Zoals de meesten weten is Hans een van de personen die er met zijn enthousiasme en passie voor heeft gezorgd dat ik voor de sport kan leven. Sportcentrum Sports Planet in Westervoort voelt altijd als thuiskomen. Ik heb er gewerkt, sport er nog steeds en samen met Hans Frieling heb ik mijn huidige sponsorproject opgezet. Door de limiet ben ik ook bij NOC*NSF in beeld en onderdeel van TeamNL. In ieder geval t/m 31 mei heb ik de A-status. Op 3 juni valt de beslissing welke atleten naar Japan gaan. De A-status houdt in dat ik op verschillende vlakken ondersteuning kan krijgen, maar veel verandert er niet door. Ik trek mijn eigen plan en jullie weten waar dat toe moet leiden: 8 augustus! 
 

‘Team Futselaar 2021’ wordt ondersteund door:

- Tandheelkundig Centrum Arnhem-Noord
- Degoede.com visuele communicatie
- Visser Spiegels & Glas
- GABA Verzekeringen Makelaardij en Hypotheken
- Kab Accountants & Belastingadviseurs
- Sportcentrum Sports Planet Westervoort
- ‘Vrienden van Frank’
- Runnersworld Arnhem
- Fysiotherapie Centrum Westervoort
- ‘De mannen van Frank, ERPA Instruments en Dak- en Bouwmanagement Duiven
- Osteopathiepraktijk De Klingelbeek
- To Count On Accountants & Belastingadviseurs
- Autobedrijf Bas Bloemberg

Deel dit artikel