Column Westervoort Post - Woensdag 1 juli 2020

Klaar voor wat komen gaat

Westervoorter Frank Futselaar hoopt op 8 augustus 2021 aan de start te staan van de Olympische marathon in Japan. Het project 'Team Futselaar 2021' maakt het mogelijk dat hij zich daar zo goed als mogelijk op voorbereidt. In de Westervoort Post doet Frank Futselaar iedere vier weken verslag van zijn vorderingen.

 

De vragen komen nog steeds regelmatig: of ik in deze fase gas terugneem? Nou nee, eigenlijk niet. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld hebben we nog een drie kilometerloop gedaan met het hele team. Volle bak. Dat voelde goed. Ik merk gewoon dat ik sterker word. Ook door specifieke krachttraining. Dat doe ik zo'n twee keer in de week, naast regelmatig core-oefeningen. Mijn gewicht is redelijk constant, ongeveer 61 kilo bij een lengte van 1.78 meter. Dat is prima. Misschien dat er voor een echt belangrijke wedstrijd nog iets af moet, maar dan heb je het over één, hooguit twee kilo.

 

De eerste stip aan de horizon is nog steeds de Marathon van Amsterdam op 18 oktober. Maar alleen als kwalificatie voor de Spelen mogelijk is. Tot dusver houdt de Internationale Atletiekfederatie vast aan 1 december. Pas vanaf die datum tellen gelopen tijden. Het alternatief is de Marathon van Valencia op 6 december. Weg gaan het zien. De ontwikkelingen rond corona zijn in ieder geval positief. Er mag steeds meer en inmiddels is de Marathon van Hamburg opnieuw vastgesteld: op 13 september. Toch ook een wedstrijd met rond de 10.000 deelnemers.

 

Het sportieve traject voor de komende maanden hebben we wel zo'n beetje uitgestippeld. Met in augustus een trainingsstage op hoogte in St. Moritz in Zwitserland. Tegen die tijd zal er meer duidelijk zijn, al moet ik zeggen dat de huidige onduidelijkheid mij weinig doet. Ik heb steeds de woorden van Eliud Kipchoge in mijn hoofd, die hij sprak nadat hij vorig jaar een marathon onder de twee uur had gelopen: 'Nothing is stronger than a peaceful mind'. Zo is het. Ik heb die rust ook. Ik train lekker en ben relaxed. Klaar voor wat komen gaat.

 

De komende weken gaan Hans Frieling, mijn manager, Titus Fierkens, mijn trainer, en ik ook het sponsorplaatje voor het traject richting de Olympische Spelen bekijken. Wat willen we, wat kunnen we en wat willen de sponsors? Ook daar lig ik niet wakker van. Ik vertrouw erop dat het goedkomt en dat ik mezelf optimaal kan klaarstomen voor de kwalificatie en daarna, hopelijk, de Olympische marathon. De weg ernaar toe verloopt anders dan gedacht, maar het doel is onveranderd: aan de start staan in Japan. Ik geloof erin. Er komt een dag en dan is het zover.

 

Foto: Barbara Kerkhof 

Outfit: Craft Sportswear

Deel dit artikel