Westervoorts Nieuwsblad - december 2023

Marathonvoorbereiding Sevilla is begonnen

In het Westervoorts Nieuwsblad volgen wij de professionele carrière van hardloper Frank Futselaar. In deze krant doet hij iedere vier weken verslag.

We gaan in rap tempo richting het eind van het jaar. Ik heb donderdag 14 december mijn jaarlijkse sponsoravond en dan vertrek ik maandag 18 december voor een trainingskamp van een maand naar Namibië. Alles is nu gericht op zondag 18 februari. De dag waarop ik in Sevilla de marathon ga lopen en probeer een z'n hoog mogelijk niveau te halen. Aankomende zomer zijn, naast de Spelen, ook de Europese Kampioenschappen in Rome in juni met een halve marathon. De internationale limiet staat op 1.01.40 of 2:11.00 op de hele marathon. Ik kan mij in Sevilla dus ook plaatsen voor de Europese Kampioenschappen. Op de EK is dus geen marathon om omdat twee maanden later de Olympische Marathon in Parijs is. Twee keer een marathon is voor de meesten niet ideaal.

Jullie hebben misschien meegekregen dat naast Abdi Nageeye inmiddels ook Khalid Choukoud zich heeft geplaatst. Khalid liep op 3 december in Valencia 2.07.37. Nog geen twee maanden nadat hij in Amsterdam al 2.08.36. Het kan dus wel! Echt heel knap. Een waanzigge prestatie. Nederland is dus verzekerd van twee mannelijke marathonlopers op de Spelen in Parijs. Of daar nog iemand bij komt zal de toekomst uitwijzen. Bij de vrouwen hebben ook twee atleten, Sifan Hassan en Anne Luijten, de limiet in de zak. Het voorjaar wordt heel interessant of daar atleten bij gaan komen. Deze 'strijd' maakt de sport heel leuk om te volgen. Het worden spannende maanden voor de atleten, coaches en alle volgers! 

Ik kreeg de afgelopen weken nog wel een teleurstelling te verwerken. Ondanks een goede race in Tilburg op 26 november bij de Warandeloop, plaatste ik me niet voor het EK Cross in Brussel op 10 december. Nu ik erover schrijf kan ik er weer kwaad over worden. Met de mannen senioren hadden we met een heel sterk team aan de start kunnen staan. In Tilburg, tijdens de kwalificatiewedstrijd, zaten we allemaal heel dichtbij bij elkaar. De Atletiekunie koos er echter voor alleen winnaar Filmon af te vaardigen terwijl er nu 5 plekken leeg blijven. We hebben nog een officieel bezwaar ingediend, maar dat mocht niet baten. Echt jammer, ik had graag voor Nederland in Brussel gelopen. We wachten op dit moment (9 december) nog steeds op de argumentatie waarom we niet mochten gaan. Een frustrerende situatie. 

Omdat het EK voor mij niet doorging heb ik op 3 december de Montferlandrun niet als training gelopen, maar volle bak. Dat resulteerde in een zesde plaats in 44.36. Een persoonlijk record, dus daar kan ik alleen maar heel tevreden mee zijn. Het geeft eens temeer aan dat ik er goed voorsta. Mentaal ook. In ’s-Heerenberg zat ik toch met de teleurstelling rondom het EK. Ons protest liep op dat moment ook nog dus het was een onzekere situatie. Daar heb ik me na een gesprek met mijn coach Grete Koens overheen kunnen zetten en ik ben er vol voor gegaan. Een klein voordeeltje van het niet doorgaan van het EK is misschien dat ik een week eerder heb kunnen beginnen met mijn echte marathonvoorbereiding op Sevilla.

Tot zover. Wij 'spreken' elkaar pas begin volgend jaar weer. 2024. Maar eerst het jaar uit. Sommigen van jullie zie ik op mijn sponsoravond. Ik wens iedereen nu vast gezellige feestdagen en een goed en gezond 2024.

Foto: Lars van Hoeven 

Deel dit artikel