Na 2017, opnieuw goud in 2024

Nederlands Kampioen 10.000 meter 2024!

Dat is lekker wakker worden. Met de gouden medaille naast het kussen. Het was een latertje geworden, want ik moest ook nog langs de dopingcontrole om 23:30 uur. En de race begon net voor 22 uur, maar het was het dubbel en dwars waard! 

Nederlands Kampioen 10.000 meter. Voor deze race ben ik gelijk na de marathon van Rotterdam op de fiets gesprongen om goed te herstellen. Ik merkte in de trainingen de afgelopen weken dat de vorm stabiel is en daarom had ik veel in het NK 10.000 meter. Nadat ik de titel won in 2017 pakte ik vaak zilver of brons. Dit jaar was de strijd in Nijmegen waardoor veel familie, vrienden en sponsoren konden komen kijken. 

Na de start liepen we de eerste 3km op het tempo van het EK limiet. Helaas was er maar 1 haas die tot 3 kilometer ging. Dat deed hij overigens erg goed, maar daarna werd het meer een tactische strijd tussen de Nederlanders. Omdat het een open Nederlands Kampioenschap was deden er ook buitenlanders mee. De belg Nicolaï Saké was de enige die echt tempo hoog wilde houden voor een goede tijd, maar het werd lastig voor hem in zijn eentje. De tweede helft van de race werd een tactisch steekspel met Remyo Tielsema, Tom Hendrikse en Nik Lemmink.

 

Het lopen op positie en racen voor een kampioenschap is geweldig en leuk om te doen. Richting het einde wordt het steeds spannender want de vermoeidheid wordt steeds groter terwijl je ook aan het kijken bent hoe de andere erbij lopen. Ik voelde mij top en keek uit naar de laatste ronde. Bij het rinkelen van de bel ging het tempo flink omhoog.. 200 meter voor de finish zette Nik Lemmink nog een keer aan, maar ik kon de versnelling goed aan. De laatse 100 meter had ik een klein gaatje en merkte ik dat de titel voor mij was. Een enorm fijn gevoel. De laatste ronde ging in 57 a 58  seconde en kon ik juichend over de finish! 

Man, man! Heerlijk. Nederlands Kampioen 2024. Een leuke race en naar huis met een gouden medaille om de nek. 

Bedankt voor de foto's Lars van Hoeven! 

Deel dit artikel