Blog - Westervoorts Nieuwsblad Oktober 2024

Nederlands Kampioen Halve Marathon

Ik wilde een gooi doen naar de Nederlandse titel op de halve marathon, schreef ik vier weken geleden op deze plek. Hoe mooi is het dan om nu te kunnen schrijven dat het is gelukt! Zondag 6 oktober kwam ik in Breda als eerste over de streep. Mijn tweede nationale titel dit jaar na de titel op de 10.000 meter. Prachtig!

Het was best nog een verhaal, dat NK halve marathon. Zowel de race als wat eraan voorafging. De dagen voor de wedstrijd voelde ik me niet goed. Ik was niet zoek, maar de energie was weg aan het lekken. Op zondagochtend werd ik met keelpijn wakker. Ik nam me voor het een beetje aan te zien en niet de race hard maken. Toen Björn Koreman, een van mijn beste hardloopvrienden, uit ons kopgroepje wegliep,was ik niet bij machten om hem terug te halen. Maar Björn werd teruggepakt en we kwamen met vier man vooraan in de laatste kilometer. Dan weet ik dat ik met mijn snelheid een kans heb. Op 500 meter liep ik van ze weg en ik finishte met een meter of tien, vijftien voorsprong op Björn, die tweede werd. Ik ben heel diep gegaan, maar als je het dan redt is dat heel mooi. De dagen na de race werd ik trouwens echt ziek, maar dat maakte toen niet zo veel meer uit. Ziek zijn met de titel op zak voelde toch beter.

Ondertussen zit ik te broeden op mijn volgende grote doel. Dat is in ieder geval het EK op de weg in België in april. Op het EK zijn drie afstanden. De 10 km, halve marathon en de hele marathon. Voor die tijd ga ik geen marathon meer lopen. Ik ga voor kwalificatie op 10 en de halve. Op beide afstanden is de limiet ongeveer gelijk aan mijn persoonlijke records. In de planning ga ik daar rekening meehouden. Ik ga een dezer dagen met mijn trainer Grete Koens zitten om het af te stemmen. Eerst nog dit jaar de Zevenheuvelenloop op 17 november en de Warandeloop op 24 november mee. Geen evenementen waar je je kunt plaatsen voor het EK op de weg, maar wel hoog aangeschreven wedstrijden. Daar wil je je als atleet laten zien. 

Op zondag 1 december heb ik mijn eigen sponsorevenement bij Sports Planet in Westervoort. Daarna vertrek ik voor een trainingskamp in Namibië. In januari & februari zal ik mij richten op wedstrijden voor de kwalificatie voor de EK op de weg. De planning wordt binnenkort helemaal bekend.

Foto: Lars van Hoeven

Deel dit artikel