Column - Westervoorts Nieuwsblad week 38 - Foto door Barbara Kerkhof

‘Nieuw team motiveert’

Na het missen van de Olympische Spelen in Japan (2021) richt de Westervoortse hardloper Frank Futselaar zich nu op de marathon van de Spelen in Parijs in 2024. In deze krant doet hij iedere vier weken verslag.

Een week of zes bezig nu bij het Valley Running Team. Het bevalt me heel goed. Een grote groep atleten die allemaal honderd procent voor de sport gaan. Het niveau is hoog, met veel atleten die aan EK’s, WK’s of de Olympische Spelen hebben meegedaan. Ik merk nu al dat dat motiveert.

Leuk is ook om kennis te maken met een iets meer wetenschappelijke aanpak. Vorige week bijvoorbeeld is een keer gemeten hoeveel vocht (in de vorm van zweet) en hoeveel natrium ik tijdens een training verlies. Natrium is het zoutgehalte, dat nauw samenhangt met de vochtbalans in het lichaam. Belangrijk voor een hardloper natuurlijk. De waarden waren allemaal vrij normaal, maar het is wel informatie, waar je je inname van voedsel en vocht op kunt aanpassen.

Ik ben de afgelopen vier weken ook nog ruim twee weken in Seefeld in Oostenrijk geweest, samen met Björn Koreman. Een trainingskamp voor onszelf, maar we hebben ook een week een groep van twintig recreanten onder onze hoede genomen. Net als vorig jaar en het is ons opnieuw prima bevallen. We zitten daar op 1200 meter in een fantastisch hotel van een Nederlands stel. Mensen vinden het superleuk om te rennen in de bergen en dat snap ik wel. Zelf kan ik daar ook geen genoeg van krijgen.

Het sportieve verhaal dan, want daar draait het toch allemaal om. Zondag 11 september heb ik meegedaan aan de 5 kilometer van de Kramp Run in Varsseveld en afgelopen zondag aan de 10 Engelse mijl van de Dam tot Damloop in Amsterdam. In Varsseveld evenaarde ik met 14.13 minuten mijn persoonlijk record. Een reden om tevreden te zijn, al eindigde ik slechts als vijfde. Het zat heel dicht bij elkaar. De winnaar finishte in 14.01.

De Dam tot Damloop afgelopen zondag maakte me echt blij. Een race over 10 Engelse mijlen, 16,1 kilometer. Ik kwam als dertiende over de finish in 47.48 minuten. Twee seconden achter Abdi Nageeye, die vorig jaar zilver won op de Olympische marathon in Tokio. De eerste vijf kilometer gingen razendsnel: in 14.20. Tien kilometer in 29.18 en finishen onder de 48 minuten. Dat is gewoon heel goed. Het is anderhalf jaar geleden dat ik op dit niveau heb gepresteerd. Een mooie opsteker ook richting de marathon van New York op 6 november. Dat duurt nog ruim zes weken, maar de tijd gaat snel. In New York wil ik weer echt goed zijn.

Deel dit artikel