Blog - Westervoorts Nieuwsblad week 22 2023

NK 10.000 meter 2023 - Gouden Spike in Leiden

Deze keer schrijf ik deze update vanuit Oostenrijk. Ik heb onder andere met een groep fanatieke amateur hardlopers in Seefeld in Tirol getraind. Het was de derde keer dat ik dit kamp heb georganiseerd.. Samen trainen op hoogte (1200 meter) en veel goede gesprekken voeren over hardlopen met fanatieke hardlopers. Het was echt een topweek. Na de trainingsweek begin mei ben ik nog tot eind mei in de bergen gebleven om in rust goed te kunnen trainen. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen deze keuze ook te hebben gemaakt om de graspollen in Nederland te ontlopen. Daar ben ik nogal gevoelig voor en die allergsiche reacties zijn niet leuk en fijn met trainen. De frisse berglucht is voor mij echt een uitkomst. 

Ik kan zeggen dat ik de deceptie van de marathon van Rotterdam heb verwerkt. Ik heb uitgebreid geëvalueerd, ook met mijn trainer Grete Koens, en het een plek kunnen geven, zoals dat heet. Ik weet welke puzzelstukjes ontbraken en het is nu zaak ervoor te zorgen dat dat bij een volgende limietpoging niet zo is. Mijn blik is weer vooruit gericht, maar niet gelijk op een volgende marathon.Meest actueel op dit moment is het NK 10.000 meter op de atletiekbaan tijdens de Gouden Spike-wedstrijd in Leiden op zaterdag 10 juni. Na de FBK Games is de Gouden Spike zo’n beetje de mooiste en belangrijkste atletiekwedstrijd van het baanseizoen in Nederland. Voor mij zeker, omdat ik er de afgelopen vijf keer steeds goed was voor een medaille bij het NK 10.000 meter. Goud in 2017 en zilver of brons de keren daarna. Weer een medaille is het doel, maar zeker is dat dat lastig zal worden. Van de lopers die zich tot op dit moment hebben ingeschreven heb ik de vierde tijd staan op de 10 kilometer: 28.43 minuten. Ik wil vooral een hele goede race lopen zonder al te veel te letten op de tijd. Het is een kampioenschapsrace en dat maakt het extra leuk. 

Officieel is dat trouwens mijn pr op de 10 kilometer op de weg. Mijn snelste baantijd is officieel 28.45 minuten. Opvallend is dat weg of baan tegenwoordig weinig meer uit maakt. Dat heeft met de ontwikkeling van de schoenen te maken. Vroeger waren baantijden per definitie een behoorlijk stuk sneller. U merkt waarschijnlijk dat ik in deze fase toch weer het accent leg op kortere afstanden dan de marathon. Dat heeft alles te maken met het feit dat pure snelheid ook superbelangrijk is voor een marathon. Een hoog tempo en dat lang kunnen volhouden, daar komt het simpel gezegd op neer. Daarom begint mijn aanloop naar de volgende marathon weer met 10 kilometers. (Ik weet op dit moment nog niet of ik kies voor het najaar of het voorjaar). Na verloop van tijd zal ik dat uitbouwen naar halve marathons en vervolgens naar marathons.

Alle informatie van de Gouden Spike is te vinden via:
https://goudenspike.nl/
Mijn concrenten op de 10.000 meter zijn: 
https://www.atletiek.nu/wedstrijd/startlijst/763441/68/

Vaak is er een livestream te vinden op de socials/website van de Gouden Spike. Mijn race start om 20.35 in de avond. 

Deel dit artikel