Column Westervoorts Nieuwsblad - September 2023

NK Halve Marathon Breda

Dankbaar ben ik dat elke vier weken in het Westervoorts Nieuwsblad een update staat. Ik ben jullie, mijn lezers, het verslag van drie wedstrijden ‘verschuldigd’: de BIG 10 in Rotterdam, de Airborne Freedom Run in Arnhem en de Dam tot Damloop in Amsterdam.

Na terugkomst van een trainingskamp in Oostenrijk en Italië was het eerst de BIG 10. Een 10 kilometer-wedstrijd op een wielerbaan in Rotterdam. Georganiseerd om snelle tijden te lopen. Vanaf de start ben ik volle bak meegegaan met de de kop. In deze race was alles gericht op het uitdagen van het lichaam. Met de eerste 5km in 14:20 en de tweede in 14:40 kwam ik precies uit op 29 minuten precies. Mijn tweede tijd ooit op de weg. 17 seconde boven mijn eigen record. Natuurlijk wil je pr’s graag verbeteren, maar die tijd stemde me toch tevreden. Een basis om de volgende races met vertrouwen in te gaan. 

De Airborne Freedom Run een week later was een heel goede training in heet weer. Een thuiswedstrijd met veel familie, vrienden en sponsors langs de kant. Ik won in 32.26. We hadden deze race zo gepland dat ik puur op hartslag liep. Helemaal met de hitte was het belangrijk niet te ver in het 'rood' te gaan. Deze wedstrijd ging echter ook meer om het herdenken van de Slag om Arnhem in september 1944. Run to Remember Freedom. Het was een bijzonder ervaring om de route van Papedal naar het Centrum van Arnhem af te leggen. De route die de soldaten in de Tweede Wereld Oorlog ook moesten afleggen. Traditie getrouw stond mijn familie bij de finish te wachten en kon ik de speciale Airborne Vlag over de finish lopen. Een mooi weekend en een goede training. 

Bij de Dam tot Damloop, een week later, was het wel een serieuze race. Ik ben dertiende geworden in 48.06. Vierde Nederlander en net geen PR. Het was een hele goede ' test'  richting de belangrijkste wedstrijd van dit najaar: het Nederlands Kampioenschap Halve Marathon in Breda op zondag 1 oktober.

Net als bij de BIG 10 ben ik bij de Dam tot Damloop vanaf de start met de snelste jongens mee gegaan. Dan forceer je en weet je dat je daar in het tweede deel snel in het rood kan komen, maar in beide races kon ik uiteindelijk goed finishen. De laatste kilometers voelde ik zelfs dat er wat power weer terug kwam, en toen heb ik ook nog wat jongens opgepikt. 

Conclusie na drie wedstrijden: ik sta er goed voor. Heel benieuwd waar het op 1 oktober in Breda toe leidt. Bij het NK gaat het normaliter om de medailles en dus om de klassering, maar omdat een snelle tijd meer punten oplevert voor kwalificatie voor het EK Halve Marathon 2024, is in dit geval is ook de tijd van belang. We hebben met  de organisatie en mede atleten afgesproken om hard van start te gaan samen met een aantal hazen. We zullen proberen gemiddeld 2:57 per kilomter te lopen en daarmee 14:45 door te komen na 5 kilomter en rond de 29:30 op 10km. Hopelijk kunnen wij elkaar diep in de race helpen naar een goede tijd. In het laatste gedeelte van de race is het natuurlijk ieder voor zich en worden de prijzen verdeeld. Dat is het mooie aan de sport. We kunnen elkaar ver helpen en tegelijkertijd strijden om de beste plekken. Zin in!! 

Alle informatie staat verder op: 
https://bredasesingelloop.nl/

Deel dit artikel