COLUMN FRANK FUTSELAAR, juli 2019

Pas op de plaats maken

Geen NK op de 5000 meter voor mij afgelopen zaterdag. Ik moet even pas op de plaats maken. Niet leuk want je wilt altijd racen, maar soms moet je verstandig zijn. Ik heb een blessure aan mijn rechtervoet. Het kapsel van mijn enkel bij de overgang naar de wreef is geïrriteerd. Bij het afwikkelen van mijn voet, en dus bij iedere afzet, geeft dat pijn. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat ik dit jaar al 3300 kilometers heb gelopen.

Zaterdag 20 juli heb ik nog wel meegedaan aan de 5000 meter tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden in België. Dat ging al niet lekker. Voor een tijd van 14.35 minuten doe ik het normaal gesproken ook niet. Ik heb na die race overlegd met mijn trainer Titus Fierkens en we hebben besloten een paar weken rustig aan te doen. Ik laat me nu intensief behandelen door de fysio, een masseur en een osteopaat, en dan maar hopen dat het snel herstelt. Er is gelukkig geen schade aan het gewricht. Dat hebben ze nagekeken en dat ziet er gewoon normaal uit. Met wat rust moet ik hier normaal gesproken snel bovenop komen.

Je kunt stellen dat het de eerste serieuze tegenslag is sinds ik een dik jaar geleden dit traject begon. Natuurlijk word je er niet bij van, een blessure komt nooit gelegen. Maar je weet ook dat het erbij hoort. Iedere atleet zit van tijd tot tijd in de lappenmand. De andere kant van de medaille is dat het me beter nu kan overkomen dan volgend jaar. Ik zit er ook vrij relaxed in. Van paniek is geen sprake. Ik kijk gewoon vooruit en dan is het trainingskamp op hoogte in St. Moritz de eerste activiteit die opdoemt.

Zaterdag 10 augustus vertrek ik naar Zwitserland en tegen die tijd hoop ik hersteld te zijn. Vanaf dat moment begint ook echt mijn voorbereiding op de Marathon van Amsterdam op zondag 20 oktober. Zoals eerder geschreven is de limiet van 2.11.30 voor de Olympische marathon in Amsterdam nog niet mijn doel. Ik wil wel sneller lopen dan eind april in Düsseldorf. Daar kwam ik tot 2.16.58. Volgend jaar april, waarschijnlijk in Rotterdam, is de limiet het doel. We zullen zien hoe het loopt.

Deel dit artikel