Column - Westervoorts Nieuwsblad week 18 - Foto met Jurjen Polderman & Benjamin de Haan

Racen in Amerika - 10.000 meter

Vanuit Amerika dus dit keer mijn bijdrage. Ik zit in een trainingskamp in Flagstaff in Arizona. Weer eens wat anders dan Kenia. Echt anders eigenlijk wel. Qua comfort meer zoals thuis. Ik zit hier in een huis met een groep van vier atleten van het Valley Running Team uit Ede. Grete Koens is de coach van dat team. Ze komt oorspronkelijk van Ciko’66 uit Arnhem en heeft ook als bondscoach gewerkt. Mijn coach Titus Fierkens is hier niet, maar we stemmen het schema af zodat ik mee kan in het ritme van de groep hier. Dat is fijn & leuk.

Flagstaff ligt op een soort plateau op 2100 meter hoogte en is echt een loperswalhalla. Ik ondervind nu ook aan den lijve hoe groot de atletieksport in Amerika is. Je hebt hier een heleboel commerciële teams, zoals wij dat kennen bij het wielrennen. Ploegen als Jumbo-Visma, maar dan in de atletiek. Alles is super-professioneel en je kunt alle kanten op. Het is ook een populaire trailbestemming. Die atleten gaan ook naar de Grand Canyon om daar te lopen.

Zelf heb ik veel getraind met Benjamin de Haan & Jurjen Polderman. Twee lange afstandslopers die hier ook zitten. Benjamrin heeft afgelopen vrijdag 29 april zijn race al gehad. Met 28:09 heeft hij de EK limiet en PR te pakken. Mijn trainingen op in Flagstaff gaan goed. Ik merk dat ik fitter en sterker ben dan 4 weken geleden. Ik heb eigenlijk maar één keer een beetje tegenslag gehad. Zoals veel anderen dat ook doen was ik op een dag iets naar beneden gereden, naar de plaats Cottenwood,  om op 1000 meter in plaats van 2100 meter te kunnen trainen. Helaas stonden de graspollen daar in volle bloei en heb ik de hele dag en nacht lopen niezen. Dat was balen. Na een dagje rust was ik weer hersteld gelukkig. Op hoogte zijn vaak minder pollen en ook daarom vind ik lopen in de bergen zo fijn.




Baantraining met Jurjen Polderman & Benjamin de Haan in Cottonwood, Arizona 


Vanaf Flagstaff rijden we woensdag 4 mei naar San Juan Capistrano in de buurt van Los Angeles op zeeniveau. Dat is vanaf hier een uurtje of vijf, zes rijden. Er staat daar vrijdag een waanzinnig sterk veld. De meeste jongens gaan weg op de WK-limiet van 27.30. Mijn pr is 28.45. Ik ga ervoor om die te verbeteren! Het zou heel mooi zijn als ik 28.15 loop. Dat is de EK-limiet. Het is ook fijn dat ik een eigen haas heb kunnen regelen. Jesse Fokkenrood, lid van het Valley Running Team, gaat de eerste vier, vijf kilometer tempo voor me maken. Ik ben heel benieuwd hoe het slot van dit trainingskamp uitpakt!

Het mooie is dat alle atleten waarmee ik verblijf racen bij de zelfde wedstrijd en gaan voor de WK & EK limieten. Tony van Diepen loopt de 800 meter en Maureen Koster gaat samen met Diane van Es van start op de 5000 meter. 

Bekijk hier de website van de wedstrijd voor alle informatie. www.soundrunning.run/trackmeet.
Het is ook mogelijk om de race live te bekijken. Dit kan via https://tracklnd.com/meet/trackmeet

De start is vrijdag 6 mei om 20:35u lokale tijd.
Dat betekent in Nederland zaterdag 7 mei om 05:35u in de ochtend.
Succes met opstaan als je kijkt ;) 

Startlijst 10.000 meter 
Marcelo Laguera, Sean Tobin, Allen Sumrall, Nathan Martin, Robert Brandt, Hiko Tenosa, Aiden Reed, Alex Monroe, Brett Robison, Biya Simbassa, Stephen Scullian, Ben Eidenschink Zouhair Talbi, John Reniewicki, Sam Atkin, Sam Chelanga, Geoff Kipchumba, Zach Panning, Daniel Soto, JP Flavin, Joel Reichow, Tai Dinger, Saul Acosta, Frank Lara, Luke Caldwell, Frank Futselaar, Alec Sandusky, John Dressel, Jonah Raess & Jesse Fokkenrood. 
 

 

Deel dit artikel