Een pittige en warme race. Helaas net geen medaille

Raceverslag - Vierde van Nederland - Gouden Spike NK 10.000

Tja, een vierde plek. De plek die je eigenlijk liever niet wilt..... Dit was een race waar ik lang naar toe had geleefd en getraind. In aanloop naar de race was de gedachten om ook voor een persoonlijk record te gaan want de vorm is goed, maar daar was het helaas te heet voor. Dus had ik het raceplan daarop aangepast. Iets langzamer starten en 'gokken' op dat anderen te zouden gaan. 

De hitte - Waarom niet later starten terwijl we al 10 dagen wisten dat het tropisch ging worden?
Ondanks dat we om 20.35 uur startte was het nog flink warm en lag de baan voor de helft in de zon. Ik snap trouwens nog steeds niet waarom wij met z'n lange race niet een uurtje konden wachten. Ik heb het gevraagd, maar ik kreeg geen duidelijk antwoord. Het zou besproken worden...... Naast dat er zelfs ook buitenlandse atleten naar Nederland komen komen voor deze 10.000 komen om een een snelle tijd neer te zetten is het ook een stuk veiliger. En dan hadden wij bij de mannen nog 'geluk' dat we nog een beetje schaduw hadden. De vrouwen liepen hun race in de volle zon om 19.15u en dat was gewoon niet verantwoord. We hebben veel vrouwen gezien die oververhit raakte, uitstaptte en na de race er niet gezond bij zaten na afloop. Na de race stonden we om 21:30u te evalueren terwijl het weer toen 'perfect' was omdat de zon helemaal achter de bomen verdwenen was. Hopelijk wordt er volgend jaar beter rekening gehouden met de omstandigheden. Voor de rest was alles top geregeld in Leiden en is het een prachtige wedstrijd.

Tactisch lopen - 
Met de warmte, maar opkomende schaduw was het lastig om in te schatten wat het goede aanvangstempo moest zijn. Je kan namelijk maar éé'n keer oververhit raken en dan is het klaar. De haas ging toch nog hard weg op een schema van 14:05 halverwege. Op gepaste afstand wilde ik mij daar positioneren en het gevoel hebben 'te langzaam' te gaan in het begin. Om vervolgens de race goed op te bouwen en de strijd aan te gaan voor de medailles. Al snel liep ik mooi in het derde groepje en kwamen we rond 3km door in 8. 40 a 45 dacht ik. De kilometers die daarop volgde ging allemaal in 2:59 a 3:00 en dat was net te langzaam. Het gat met de concurrentie in de tweede en eerste groep werd net te groot. 

Inhaalrace & koelen
Vanaf 6 a 7 km liep ik in een heerlijk ritme en werd het gat met de tweede groep kleiner. De vierde plek kon ik overnemen van Stan Niesten, maar hij kon lang aanpikken en zat met Remyo Tielsema en Lucas Nieuweboer ook nog lang in mijn nek. Met Remyo kon ik lang mooi battelen en elkaar helpen door om de beurt een spons te pakken om te koelen. Ik probeerde de jump te maken naar Filemon Tesfu die op de derde plek liep. Noah Schutte & Bas van Hooren liepen geweldig mochten terecht het goud en zilver omhangen. De laatste twee rondes kwam ik nog in de buurt, maar uiteindelijk toch 5 seconde te kort. Ik had het gevoel echt sneller te hebben gelopen, maar ik liep twee keer 14:45 en finishte in 29.30. 

Herstellen en door:
De vierde plek is balen, maar de manier waarop ik heb kunnen racen was fijn. Ik weet niet of er veel meer in had gezeten want ik ben behoorlijk diep gegaan. Voor mijn gevoel lag ik na afloop net zo lang op de baan als ik had gelopen om bij te komen. En dat ik zo diep ben kunnen gaan in de hitte zegt wat over mijn fitheid op het moment. De vorm is goed, dus hopelijk kan ik deze inspanning gebruiken om beter te worden door goed te herstellen. Mijn eerste stappen uit bed waren pijnlijk aan de kuiten. Na de 25 rondjes op de atletiekbaan op spikes verdienen de kuiten wat rust. Vandaag spring ik op de fiest om te door doorbloeding op gang te brengen. De komende dagen is het even aankijken hoe het herstel gaat. 

Bekijk hier de volledige uitslag 
https://www.atletiek.nu/wedstrijd/uitslagen/39292/332593/

Deel dit artikel