Blog - Westervoorts Nieuwsblad week 13 - 2023

Rotterdam Marathon - Een vooruitblik

16 april, de dag van de marathon van Rotterdam, leek lange tijd nog ver weg. Maar nu nadert die zondag toch heel snel. Nog precies twee weken vanaf dat ik dit schrijf en als u dit leest, op woensdag waarschijnlijk, is het nog maar elf dagen. ‘Rotterdam’ moet de eerste stap worden richting de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Ik ga in Rotterdam weg op een schema dat uitkomt op mijn persoonlijk record van 2.11.30.

Ik denk dat het kan. Alle seinen staan op groen. Ik voel me goed en ik heb me goed voorbereid met alleen het NK 10 KM als race. Het persoonlijke record van 28:43 en de bronzen medaille gaf een boost in het zelfvertrouwen en het trainingsschema. Daarna ben ik weer gaan trainen en heb ik het grootste deel van maart weer in Namibië doorgebracht. Net als in januari. Het is me opnieuw goed bevallen. Trainen op hoogte, in de hitte en uitsluitend met je sport bezig zijn. Als ik dan zag dat het hier slecht weer was, werd ik nog blijer dat ik weer voor Namibië had gekozen.Vorige week dinsdag ben ik teruggekomen. Het is nu een kwestie van omschakelen. Dat is nog best wel een dingetje. In de hitte op hoogte loop je langzamer dan hier. Dan heb je het over wel tien tot twintig seconden per kilometer. Waar ik dus sinds ik terug ben aan werk, is mijn tempo. Mijn lichaam laten omschakelen naar marathontempo. De eerste dagen was dat onwennig, maar vervolgens merk je dat het iedere dag beter gaat.

Verder is het vanaf nu een kwestie van finetunen. De puntjes op de i en de motor zo precies mogelijk afstellen. Ik gebruik deze dagen ook om te overleggen met andere jongens die meedoen. We zijn concurrenten, maar in zo’n wedstrijd hebben we elkaar ook nodig. Op welke tijd ga jij weg, welk tempo wil jij in het begin aanhouden, dat soort dingen. Met als doel dat je straks in een groepje loopt dat jou meesleurt naar een goede tijd.

Hoe zit het met de spanning, wordt me regelmatig gevraagd. Op dit moment valt dat mee. Ik merk dat het feit dat ik weinig wedstrijden heb gelopen voor rust zorgt. De focus is daardoor al een tijd heel erg gericht op ‘Rotterdam’. Ook nog eens met het vertrouwen in het achterhoofd van die ene wedstrijd waaraan ik wel heb meegedaan, die in Schoorl, en waar ik een persoonlijk record liep. De spanning zij misschien wel meer in andere dingen. Zorgen dat ik nu niet ziek word bijvoorbeeld. Dat betekent ook dat ik er bewust voor kies om niet veel mensen te zien deze weken. Echt alles staat in het teken van de marathon op 16 april. In het Westervoorts Nieuwsblad van woensdag 19 april doe ik verslag. Natuurlijk hoop ik heel erg dan te kunnen melden dat in Rotterdam alles op z’n plek viel.

Wil je als toeschouwer alles volgen? Download dan de speciale app van de Rotterdam Marathon via 
https://www.nnmarathonrotterdam.nl/nieuws/de-nn-marathon-rotterdam-app-2023/

Deel dit artikel