Column Westervoorts Nieuwsblad - week 8

'Routes' du Paris - De verschillende wegen naar Olympische kwalificatie

Ik ben weer in Namibië op trainingskamp. Na het NK 10 kilometer in Schoorl op 12 februari hebben we (mijn coach Grete & ik) bekeken wat de beste route is naar ‘Rotterdam’ (de marathon daar op 16 april), en we kwamen toch weer uit op Namibië. Ik zit hier tot het eind van de maand. Niet met het hele team dit keer, maar alleen. Deze week komt wel mijn vriendin langs voor een dag of tien. Dus dat is er fijn. Omdat ik hier begin dit jaar ook was, weet ik de weg en ik ken een aantal locals met wie ik kan trainen. Ook een fysiotherapeut is in de buurt. Daardoor red ik mij goed. De wedstrijd in Schoorl, met een heel sterk tweede deel, heeft me veel vertrouwen gegeven. Het is een kwestie van uitbouwen nu richting ‘Rotterdam’.

In mijn vorige column heb ik beloofd deze keer uitleg te zullen geven over de route naar Parijs, naar de Olympische marathon daar volgend jaar zomer. Zoals ik vier weken geleden al schreef, is de internationale limiet bekend: 2.08.10. Meer dan drie minuten sneller dan die voor de Spelen van Tokio: 2.11.30. Daar zit eengedachte achter en ik z al proberen die kort uit te leggen.

2.08.10 is heel snel. De wereldatletiekbond schat in dat maar zo’n 40 lopers wereldwijd aan die tijd komen op de geschoonde lijst. Dat betekent dat er maar drie atleten per land geteld worden. Aan de start in Parijs mogen straks 80 atleten staan. De lijst van atleten die de limiet lopen wordt aangevuld met degenen die het hoogst staan op een aparte puntenranglijst. Je kunt punten verzamelen door tijdens meerdere marathons of halve marathons goed te presteren. Het is een gedifferentieerd systeem. De twee beste prestaties met de meeste punten tellen uiteindelijk mee  en daarvan moest minimaal 1 prestatie een marathon zijn.  Een snelle tijd en een goede klassering tijdens een van de zes Mayor- marathons, waaronder die van New York en Berlijn, leveren de meeste punten op. Daaronder komt een categorie B, met onder meer de marathon van Rotterdam. Een snelle tijd en een goede klassering daar tikken ook flink aan.
‘Rotterdam’ is in meer opzichten interessant, omdat het een snel parcours heeft (met kans dus op een snelle tijd), en er bonuspunten zijn te verdienen omdat het ook een nationaal kampioenschap is.Enfin, in de periode van nu tot eind april is het mog elijk om races te lopen die meetellen voor kwalificatie. En dan is het ook nog afwachten wat de Nederlandse atletiekbond precies doet. Die kunnen in het hele traject ook nog sturen. Het komt erop neer dat ‘Rotterdam’ voor mij geen ‘do or die’-wedstrijd is, maar wel een belangrijke. De
eerste kans om een mooie basis te leggen. Ik ga ervoor om mijn beste niveau te bereiken wat betekent mijn peroonlijk record van 2:11.30 verbeteren.

Wil je echt tot in detail snappen hoe de kwalificatie werkt? Check dan de volgende linkjes: 

https://worldathletics.org/news/press-releases/qualification-system-paris-2024-olympic-games 

https://www.worldathletics.org/world-ranking-rules/basics

https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information#collapsescoring-tables

Deel dit artikel