Column Westervoorts Nieuwsblad - week 2 2023

Trainen in Namibiƫ - Een nieuwe plek

Mijn eerste trainingskamp met mijn nieuwe Valley Running Team en mijn eerste trainingskamp in Namibië. 2 januari zijn we hierheen gevlogen en ik zit hier tot het eind van de maand. Niks te klagen. Inclusief coach Grete Koens zijn we met z’n achten. We verblijven in huisjes op een soort vakantiepark. Het nationale stadion met een atletiekbaan is aan de overkant van de straat en de temperatuur is met 25 tot 30 graden zeer aangenaam. Ik schrijf dit op vrijdag 7 januari, dus eigenlijk zijn we pas net hier. Ik ben de omgeving nog een beetje aan het ontdekken. Net als mijn belastbaarheid in deze omstandigheden.

We zitten wel op 1700 meter hoogte en dat dus in combinatie met de warmte. Het is goed letten op je hartslag en natuurlijk voldoende drinken. Nog even terug naar december. Een maand waarin ik het rustig aan heb gedaan, maar nog wel een paar wedstrijdjes heb gelopen. De Ameland Adventurerun, een Dijkencross in Pannerden (met die jaarlijkse wedstrijdenreeks is het voor mij ooit begonnen) en de Oudejaarscross in Soest. Bij die laatste wedstrijd werd ik achtste in een sterk nationaal en internationaal veld. Dat stemde tot tevredenheid.

Nu dus dit trainingskamp. Het is het begin van de opbouw naar de marathon van Rotterdam op 16 april. In de aanloop naar die wedstrijd loop ik alleen het NK 10 kilometer in Schoorl op zondag 12 februari. Voor de rest is het alleen trainen. Ik merk dat ik er zin in heb. We zitten hier met een gezellige groep, de trainingsaanpak is net iets anders dan voorheen bij het Running Team Liemers, en Namibië is voor mij een omgeving waar ik nog niet eerder ben geweest.

Het is een voormalige Duitse kolonie die daarna bij Zuid-Afrika hoorde, maar nu alweer een jaar of dertig onafhankelijk is. Mijn eerste indruk is dat het minstens zo relaxed is als in Zuid-Afrika, waar ik ook wel eens ben geweest. Er zijn hier vast buurten waar je beter niet kunt komen, maar die heb je in Nederland ook. De mensen die ik tot dusver heb ontmoet zijn vriendelijk en doen alles om het ons naar de zin te maken. Van de week werd er zelfs een weg voor ons afgesloten zodat we daar konden trainen. Allemaal leuk om mee te maken. Tot zover. Vanochtend een duurloop gedaan en nu even lunchen. Daarna rusten en naar de sportschool, en dan eind van de middag nog een lichte training. Ik voel me goed en fit. Het is nu een kwestie van de conditie verder opbouwen.

Deel dit artikel