Column Westervoort Post - Woensdag 26 augustus 2020

Zaterdag weer de eerste echte wedstrijd. Het Nederlands Kampioenschap 5000 meter.

Donderdag 27 augustus rijd ik vanuit St. Moritz in Zwitserland weer naar huis. Ik heb perfecte weken gehad hier met vele andere atleten. Het lijkt wel of iedereen hier zit. Het mooie is ook dat je allemaal in hetzelfde ritme leeft. Daar sta je verder niet zo bij stil, maar bijzonder is het wel. Vanochtend nog met een groep Nederlanders met de lift naar 2500 meter gegaan en daar rond het bergmeer Lej Alv hardgelopen. Bizar mooi. Het gaat ook heel goed. Vorige week een week met 200 trainingskilometers. Dat is pittig, maar ik voel me goed. Ik zit op het niveau waarop ik wil zitten.

Zaterdag 29 augustus is het NK 5000 meter op de baan in Utrecht. De eerste echte wedstrijd sinds tijden. Ik kijk ernaar uit. Goud is niet direct reëel, maar ik ga voor de hoogst mogelijke die dag. Mike Foppen doet ook mee en hij liep eerder deze maand een Nederlands record: 13.13 minuten. Die tijd heb ik niet in de benen, maar ik hoop wel ruim onder de veertien minuten te lopen. Hopelijk doe ik dan mee voor de medailles. Met Mike, die ook hier in St. Moritz zit, vorige week trouwens nog een dag naar Chiavenna in Italië geweest voor een snelheidstraining op 300 meter hoogte. Ter afwisseling van de hoogte hier (St. Moritz ligt op 1800 meter). 

Na de wedstrijd zaterdag in Utrecht is op 19 september het NK 10000 meter in Leiden. Die afstand ligt me al weer iets meer dan de 5000. Ook daar hoop ik mee te doen voor de medailles, al blijven het voorbereidingswedstrijden op een marathon in oktober. Op 4 oktober loop ik de marathon van Londen. Daar wil ik de Olympische limiet van 2.11.30 lopen. Zeker is wel dat als ik in oktober de limiet loop, die telt. Daar was een tijdje onduidelijkheid over. Alleen tijden gelopen na 1 december zouden meetellen. Dat is dus niet zo. 

Het zijn beslissende weken die eraan komen. Ik kijk er naar uit. Wat ik al zei: ik heb het vereiste niveau. Dankzij een perfecte zomer in achtereenvolgens Italië (Toscane, Val d'Orcia), Oostenrijk (Seefeld) en Zwitserland (St. Moritz). De komende weken moet het eruit gaan komen in wedstrijden. Leuk dat u me blijft volgen!

Startlijst -> https://www.atletiek.nu/wedstrijd/startlijst/296976/78/

Livestream -> https://www.atletiek.nl/asics-nk-atletiek/livestream-29-augustus

 

Deel dit artikel