Een blog over talentontwikkeling door Patrick van Bruggen

Frank Futselaar marathonloper – Laatbloeier?!

Patrick van Bruggen schrijft blogs over de ontwikkeling van talent. Hij gaat in gesprek met sporters, coaches en beleidsmakers. Na een diepgaand interview met Patrick over de vele onderdelen van de topsport schreef hij het onderstaande blog. 


Op Frank zijn LinkedIn pagina staat: “Het is mijn doelstelling om het maximale uit mijzelf te halen. Later wil ik er geen spijt van hebben dat ik mijn talenten onbenut heb gelaten”.

Frank heeft op de HAN zijn PABO studie; opleiding tot leraar onderwijs B succesvol afgerond. Na deze studie heeft hij op de Universiteit Utrecht zijn Master Culturele Antropologie gehaald.

Ambassadeurschap Sportief Groot Worden

Naast de focus op de marathon is Frank ambassadeur van ‘Sportief Groot Worden’. Dit is een initiatief dat plaats vindt in de Provincie Gelderland. Sportief Groot Worden gaat om het creëren van een optimale ontwikkelomgeving voor het eigen sport- en beweegtalent van ieder Gelders kind. Voor de potentiële toppers, maar ook voor degenen die zich minder snel ontwikkelen.

Het Geldersmodel voor Talentontwikkeling is een kind en atleet georiënteerd model. Dit houdt in dat de stakeholders die een rijke sport- en beweegomgeving voor het kind maken in dienst staan van zo’n optimaal mogelijke ontwikkeling van het kind tot sporter-for-life of eventueel topsporter.

Op de inspiratiepagina van dit platform worden de verscheidenheid aan goede initiatieven in de provincie gebundeld. Zodat eenieder efficiënt van elkaars best-practices kunnen leren en elkaar kunnen inspireren om onze kinderen meer en beter te laten bewegen in de provincie!  

Wil jij ook kennis delen of laten zien wat er te doen is? Op de deelpagina op dit platform krijg je de mogelijkheid om jouw kennis te delen met anderen.

Gelredome was zijn 1ste een droom

Frank vond als kind in eerste instantie voetbal leuk. Zijn droom? Als voetballer te schitteren in de Gelredome (stadion Vitesse). Deze droom heeft hij helaas niet waar kunnen maken. In zijn jeugd is wel een zaadje gepland, die ervoor zorgde, dat zijn focus op latere leeftijd kwam te liggen op het hardlopen. Op zijn 14de deed hij mee aan een kidsrun in Arnhem. Bij deze wedstrijd werd hij als ongeoefende loper 2de. Bij een andere wedstrijd later werd hij weer 2de. Van zijn 14de tot zijn 17de zat Frank op voetbal en atletiek. Op zijn 17de ging hij naar Amerika om één jaar ‘Highschool’ opleiding te volgen. Focus hier lag op de studie en het voetballen en ook al atletiek.

Studentenleven here I Come

Na zijn tijd in Amerika heeft hij gestudeerd bij de HAN en de Universiteit Utrecht. Frank heeft gedurende deze periode bewust gekozen voor het leven als student. Frank wilde net zoals zijn broers het studentenleven meemaken, plezier maken, genieten van zijn vrije tijd, lol maken met zijn collega’s tijdens zijn weekend baantjes en reizen. Tot zijn 22ste vond Frank sporten leuk, maar hij kon de ‘mentale barrières’ die er zijn als topsporters niet doorbreken.

Op zijn 22ste begon het hardlopen toch weer te kribbelen bij Frank. Hij heeft op deze leeftijd zijn baan opgezegd als leraar en is met full commitment gestart om het maximale uit zijn hardloop carrière te gaan halen. Door de juiste inspiratie en motivatie van coach Titus Fierkens vond Frank het leuk om keihard te trainen. Die mentale barrières kon hij opeens wel doorbreken. Frank heeft bewust ook een tijd doorgebracht in Kenia. Uit Kenia komen toch de wereldsterren qua hardlopen. Door zijn bezoek aan Kenia is Frank geïnspireerd geraakt door de Keniaanse hardlopers. Hardlopen is voor hem een leefstijl geworden, waarin hij daar heeft geleerd, dat voeding belangrijk is, maar ook de verhouding tussen arbeid en rust.

No alt text provided for this image

Trainen in Kenia

Resultaatdoel richting 2024

Doel van Frank was de limiet halen voor de Olympische Spelen in Tokio. In Valencia op 6 december 2020 liep hij deze limiet. De limiettijd was 2 uur 11 minuten en 30 seconde. Met een soort snoekduik op de finishlijn liep Frank exact deze limiettijd. Op het Olympisch nummer marathon mogen maximaal drie atleten Nederland vertegenwoordigen. Voor de Olympische Spelen in Tokio hadden zes atleten de limiet gelopen. Iets wat nog nooit eerder was voorgekomen. Frank werd op basis van zijn tijd gelopen in Valencia helaas niet opgenomen in de definitieve selectie voor Tokio. Het resultaat doel van Frank ligt nu op het meelopen op de Olympische Spelen in Parijs. Zijn prestatie- en procesdoelen worden gekoppeld aan dit einddoel.

Frank gaat de komende periode ook weer wat vaker kortere afstanden lopen, zoals de 5 en 10 kilometer en crossen.

Wat is talent?

Talent is volgens Frank de kracht in je lijf (fysiek, spierweefsel) en geest (mentaliteit) om potentie om te zetten in excelleren in een sport. Om je potentie optimaal te benutten is het belangrijk om interesse te hebben in wat je doet en de juiste omgeving om je heen creëren.

Frank haalt plezier uit het behalen van zijn persoonlijke doelen. Frank bepaald zijn eigen doelen (eigenaarschap) en het geeft hem kracht op elke weer te zien, dat hij groeit in zijn prestaties. Goed presteren hangt is meer dan goed lopen in wedstrijden. Je dient ook maximaal te presteren in je trainingen.  Maximaal inzetten geef Frank extra energie. Eén seconde harder lopen dan je prestatiedoel kan je al een boost geven qua energie. Durf ook te genieten van wat je bereikt.

Het belang van differentieel leren

Breed motorisch bewegen in je jeugd is heel erg belangrijk. Doordat Frank ik in zijn hele leven van jongs af aan heb gesport zorgt ervoor dat ik een grotere belastbaarheid heb. Frank merkt, dat hij door het voetballen beter in staat is om bochten aan te snijden ten opzichte van zijn medelopers als hij een parcours loopt. Door het voetballen heeft hij ook geleerd hoe je als sporter tactisch moet denken. Deze tactische kwaliteit heeft zich ontwikkelt in het voetballen en kan ook goed in het hardlopen gebruikt worden.

Sociale skills minstens zo belangrijk

Naast breed motorisch bewegen geeft Frank aan, dat hij nog meer heeft geleerd van het sporten op jonge leeftijd. Hij heeft bij de teams en de verenigingen waar hij gesport heeft sociale skills opgebouwd, die super belangrijk zijn in het leven.

De Man met de hamer

Frank geeft aan, dat je in eerste instantie de marathon loopt op souplesse. Als marathonloper weet je dat het zwaarder gaat worden vanaf de 25ste kilometer. Op mentale hardheid moet je de laatste zeven kilometer nog voluit gaan. Ik vroeg hem of deze wetenschap het maakt, dat het na de 25ste kilometer zwaar wordt. Zorgen deze gedachten er niet voor, dat het dan zwaar gaat worden. Frank geeft aan, dat dit misschien klopt, maar dat hij zichzelf heeft aangeleerd om de man met de hamer te omarmen. Het mag de laatste kilometers zwaar worden. Dit is niet erg. Frank denkt vervolgens dat het ondanks, dat het zwaarder wordt het toch gaat lukken. Elke marathon die je loopt is van invloed op je mentale kracht.

Frank maakt gebruik van een osteopaat. Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren. Deze osteopaat is ook de mentale coach van Frank.

Aan welke eisen moet een coach voldoen?

Een coach moet weten wat er op technisch gebied nodig is om goed hard te kunnen lopen. Daarnaast vindt Frank het belangrijk, dat de coach de sporter als mens ziet. De coach moet een helikopter view hebben en analytisch en kritisch kijken naar de voortgang in de ontwikkeling van de sporter en Frank mentaal ondersteunen en kortsluiten of het proces nog overeenkomt met de gestelde doelen.

Ontwikkeling en groei gaan voor halen medailles

Frank geeft aan, dat het jammer is, dat de Atletiek Unie nu de focus heeft op het behalen van medailles op Internationale toernooien. Frank beseft, dat de Atletiek Unie elke Euro maar één keer kan uitgeven en dat de binnenkomende gelden (via NOC/NSF) samenhangen met de medailles die gehaald worden. Hoe kunnen we dit kip en ei verhaal dan doorbreken?

Frank heeft hiervoor wel een paar suggesties:

1.    De focus dient meer te liggen op het ontwikkelen van de talenten in de breedste zin van het woord.

2.    De focus moet liggen in het niet verloren gaan van talenten. Nodig atleten op Nationale en Internationale toernooien uit, die tegen de top aanzitten en stimuleer ze extra om aan te haken aan de top. Verliezen en/of een 20ste Kunnen je ook helpen om te groeien je hier op de juiste manier mee om weet te gaan.

3.    Vraag aan de jonge talenten die de potentie hebben om door te groeien, wat ze nodig hebben in hun ontwikkeling. Heb niet alleen aandacht voor de ‘lucky view’.

4.    Als het niet uitzenden naar toernooien te maken heeft met de beschikbare middelen, communiceer dit dan eerlijk aan de atleten. Nu mogen atleten, die voldoen aan de geldende limieten niet naar toernooien. Concurrenten uit andere landen krijgen deze mogelijkheid wel. Door mee te kunnen doen aan toernooien groei je als atleet. Door Nederlandse atleten deze groei te ontnemen, zorg je niet voor doorstroom.

5.    Geef atleten, die voldoen aan de geldende limieten de mogelijkheid om zich zelf in te schrijven op de diverse toernooien. Laat desnoods de atleten zelf deze deelname financieren.

6.    Soms ontbreekt de menselijke maat vanuit de Atletiek Unie. Het lijkt erop, dat er soms gedacht wordt ‘wij weten beter wat goed is voor onze atleten’, terwijl het goed zou zijn om ook eens 360 graden feedback te willen ontvangen.

Ben je al aan het nadenken over je maatschappelijke carrière?

Door Frank ben ik anders tegen deze vraag aan het aankijken. Frank is nu ook als sporter al bezig met zijn maatschappelijke carrière. Hij vertegenwoordigd Nederland op Nationaal en Internationaal niveau.

Het zou goed zijn als we ons realiseren, dat sporters ook een maatschappelijke carrière hebben. Toen Frank in Amerika op school zat, zag hij hoe mensen in Amerika tegen sporters aankijken. Ook al stop je in Amerika met topsport je zult daar altijd gezien worden als topsporter. In het Calvinistische Nederland moet je geld verdienen, je verdienstelijke maken voor de (werk) maatschappij en niet met je hoofd boven het maaiveld komen. Er zou in Nederland meer waardering moeten komen voor sporters. Waarbij de waardering niet alleen komt als er een podium plek wordt veroverd. Het zou mooi zijn als we meer gaan beseffen, dat ook voor een lagere klassering keihard gewerkt moet worden.

Beoordeling van de onderstaande eigenschappen van kampioenen door Frank. 0 voor niet belangrijk en 10 voor belangrijk:

Het vermogen om angst te beheersen/controleren                        8

Vertrouwen                                                                           8

Mentale weerbaarheid                                                          9

Sportintelligentie                                                                  7

Focus                                                                                    7

Concurrentievermogen                                                         8

Sterke werkethiek                                                                 10

Het vermogen om doelen te stellen                                      8

Coachbaar                                                                             8

Hoopvol                                                                                10

Optimistisch                                                                         7

Functioneel perfectionistisch                                               7

Eigenaarschap                                                                      9

Fouten durven maken                                                           7

Omgaan met pers – sociale media                                         8

Ademhalen                                                                           9

Visualiseren                                                                          9

Leerstijl                                                                                 9

Deel dit artikel